Ga naar de inhoud

Een 69 jarige vrouw met osteoporose kon maximaal een paar minuutjes staan en kon nergens heen zonder rollator. Laat staan dat ze zelfstandig kon reizen. 

Na 8 maanden SuperSlow trainingen reisde de bijna 70-jarige vrouw zelfstandig door heel Europa.

Een andere vrouw kon vanwege artritis niet meer breien. Na SuperSlow herwon ze deze vaardigheid. 

Dezelfde vrouw had  voorheen een dermate slecht uithoudingsvermogen en kon moest noodgedwongen gefaseerd haar huishouden doen. Na 18 maanden SuperSlow deed ze alles in één sitting.

Het klopt dat SuperSlow de enige oplossing was voor dergelijk laag belastbare vrouwen. 

Maak niet de fout om vroegtijdig te concluderen dat de trainingen licht waren. De relatieve intensiteit tijdens deze trainingen lag namelijk behoorlijk hoog. 

De hoge intensiteit was niet te danken aan zware gewichten, maar aan de tot in de puntjes uitgewerkte uitvoering van de oefeningen. 

Ken Hutchins heeft zijn ziel hier in gestopt. 

Project: Osteoporosis, het begin van SuperSlow

Aurthur Jones gaf Ken in 1982 een grote zak met geld mee om onderzoek te doen naar osteoporose. Ken zijn opdracht: Vind een manier om mensen met osteoporose progressief te trainen.

Ken schreef het SuperSlow Protocol-handboek en verfijnde de toepassing ervan met meer dan 8.000 één-op-één trainingen tussen 1982 en 1986.

Tijdens dit onderzoek werd onder andere gekeken of correcte krachttraining osteoporose kan omkeren bij patiënten met ernstige gevallen.

Wat Ken ontdekte was dat de traditionele methode van krachttraining (lager gewicht, meer herhalingen) gevaarlijk was voor patiënten met zulke broze botten. De snelheid die patiënten tijdens deze traditionele methode hanteerden verhoogde de impact en daarmee het risico op letsel aanzienlijk. Plus, de patiënten hadden na de training vaak nog dagen of weken pijn.

Ken zijn uiteindelijke oplossing: verlaag de snelheid om de kracht te verminderen en verhoog het gewicht voldoende om het groeimechanisme in het lichaam te stimuleren.

Hierdoor nam niet alleen het risico op letsel veel af, maar patiënten verhoogden ook hun botdichtheid aanzienlijk.

Het resultaat van Ken zijn SuperSlow: volledige omkering van osteoporose

Joeri Zwart Personal Training - JZPT - Wallpaper - Project Osteoporosis - Joeri Zwart
SuperSlow perfection - Joeri Zwart

SuperSlow workout voorbeeld

  1. Leg curl machine
  2. Leg extension machine
  3. Hip extension machine
  4. Pull down machine
  5. Chest press machine
  6. Low row machine
  7. Shoulder press machine
  8. Abdominal machine
  9. Lower back machine

 

De effectiviteit van een SuperSlow workout zit hem in de uitvoering. 

Verheven boven perfectie

Uiteindelijk ontwierp Ken een protocol om de veiligheid van de oefeningen nog meer te vergroten. Hij eiste:
1. een noemenswaardige weerstand
2. volledig correcte uitvoering
3. juiste manier van ademhalen
4. het gebruik van verfijnde fitnesstoestellen
5. een toegewijde trainer die de oefening begeleidt.

Ken trok het echter in nog verdere extremen door. 

Hij hing letterlijk een bordje op de deur van de trainingsruimte, waar op stond:
‘Silence, workout in progress’

Voor de trainingsruimte zelf eiste Ken meubels met weinig afleiding, lichte wandkleuren, geen muziek, geen planten, geen spiegels, geen sociale interactie, gedimd licht, constante ventilatie, lage temperatuur, lage luchtvochtigheid en vele andere details. 

Voordat een patiënt/cliënt überhaupt de trainingsruimte in mocht van Ken, kreeg deze eerst een uitleg van 90 minuten. Ken legde onder meer uit dat er niet werd gepraat, geen waterfles mee mocht, de cliënt alleen “ja” of “nee” mocht zeggen en nooit met het hoofd mocht schudden. Dit was slechts het tipje van de ijsberg. 

Ken had over alles nagedacht om maar de veiligste en meest effectieve training te verzorgen. 

Of je dit nu bewonderenswaardig of lachwekkend vindt, dat laat ik aan jou. 

Wat je ten minste kunt voorstellen is hoe hij zijn obsessie voor perfectionisme ook door trok in het begrip van trainingsprincipes en exacte manier van instrueren. 

Ken zijn protocol heeft alle grote, middelgrote, kleine en allerkleinste imperfecties perfect gemaakt. Dat leidde tot een ultieme trainingsprikkel. 

De gewrichten worden minimaal belast. Plus, vanwege een mentaal uiterst zorgvuldige mentale benadering, de intramusculaire spanning is bij elke seconden zo hoog als maar mogelijk is. 

Joeri Zwart Personal Training - JZPT - Remarkable workout - SuperSlow Perfection - Book Ken Hutchins - Joeri Zwart

Geen compromissen, nooit!

May I ask how you feel about your legacy? Do you want people to continue your work?” 

Dit is wat ik (Joeri) Ken vroeg in de zomer van 2020, nadat hij vertelde te zijn gediagnosticeerd met Adult Onset Still’s Disease (AOSD).

Zijn antwoord was inspirerend en representeerde exact al zijn carrièrekeuzes:

“Learn the arguments as best you can and keep them pure with as little compromise as possible.”

 

Inspirerend, helemaal in contrast met het losse moraal van tegenwoordig.

Ken was extreem principieel en sloot geen compromis als het ging om de kwaliteit van zijn trainingen.

Hij was in staat trainers te ontslaan, omdat ze niet opmerkte dat hun cliënt kauwgum kauwde tijdens de workout. Ken sloot per direct hele filialen als hij zag dat de trainers zijn zorgvuldige instructies voor veilige trainingen verslonsten.

Ken eiste het beste van zijn trainers. Hij eiste perfectie.

Toen ik Ken akkoord gaf om op te worden geleid tot SuperStatics Exercise Mastertrainer Europe, stuurde hij me de uitleg van de examinering:

“If you fail the written (pass = 80%) or make less than the 90% required to go on to Level-II, you can retake it. The second time I grade it, there will be no defense of answers, and I will grade it ruthlessly.”

Daarbij wees hij me erop dat het geen eenvoudig examen zou zijn:

“This certification is sometimes intellectually brutal. I shape amorphous minds into precision technicians. I had one pediatric nephrologist comment that she’d rather repeat all of medical school than go through the practical I administer.”

 

Commercieel gezien denk ik dat Ken vaak zijn eigen ruiten heeft ingegooid. Maar zijn inzet om de meest veilige en effectieve training principes na te streven, is uiterst bewonderingswaardig.

 

Ken sloot echt geen compromissen. Had staat voor de volle 100% achter zijn visie en zijn integriteit is onbreekbaar gebleken. Ook voor het geld week Ken niet af.

Most beneficial ideas fail because of business. The wise know and accept that if an idea cannot make money, it will merely fade away.

I have struggled on a subsistence salary for 13 years. I am proud of that. I am still not making a profit.”

 

Na het lezen van al zijn artikelen, boeken en het zien van alle DVD’s durf ik stellig te zeggen dat Ken Hutchins de meest veilige en perfectionistische trainingen ter wereld gaf.

 

Wij doen ons best Ken zijn legacy te laten voortleven. 

joeri-zwart-whatsapp