“We demonstrated that the ability to produce an improvement in cardiovascular ability in a period of 6 weeks that is impossible to produce in 6 months in any other fashion.
Some of you think that’s an overstatement. It’s not. It’s an understatement.
I could have said 6 years and it would have been equally true.”
– Arthur Jones.
De mensen die meededen aan deze studie waren geen ongetrainde mensen. Allesbehalve.
Het waren cadetten van West Point, de oudste militaire academie in Amerika. Ze waren dus al in goede conditie voordat ze begonnen aan de studie.
“With proper training you can improve their cardiovascular condition in 6 weeks to a level that is impossible to attain in any other fashion with any amount of training. Not difficult. Impossible.” zo benadrukte Arthur.
De cadetten van deze studie waren niet gewoon cadetten, ze waren ook rugbyspelers. Ze hadden jarenlange ervaring in krachttraining, hardlopen en boksen. Ze dachten van zichzelf al in topconditie te zijn.
Echter, ze waren niet eens fit genoeg om de test voor de nulmeting te doen.
“We trained them for 2 weeks to get them in good enough condition that we could test them without killing them.”
Na die twee weken werden ze getest. Door professionals van de academie zelf, door andere test experts en door Kenneth Cooper’s mensen (die tegenstanders waren van Arthur zijn manier van trainen).
Tijdens de testen van de studie werd elke deelnemer zijn hartslag gemeten.
Zodra de hartslag over de 225 ging, instrueerde de supervisor de deelnemer om in te houden. Zodra de hartslag daalde tot richting de 210, pushte de supervisor de deelnemer opnieuw.
In deze bandbreedte werden de deelnemers voor 40 minuten lang gehouden.
Na 6 weken werd dezelfde test gedaan met hetzelfde aantal oefeningen.
De ongeëvenaarde resultaten
Je kunt als volgt naar de ‘cardiovascular load’ van de deelnemers kijken:
Bij de nulmeting leverden ze 100% arbeid voor 40 minuten lang.
100/40 = 2,5 eenheden arbeid per minuut.
“And what did that do to them?
It D*#^ng near killed them“, aldus Arthur.
Na de eerste test waren ze letterlijk in een staat van shock.
Ze konden niet rechtop staan. Sommige waren hun naam vergeten.
Zes weken later, na de specifieke trainingen van Arthur Jones, deden deze deelnemers de test opnieuw.
Ze deden er geen 40 minuten over. In 30 minuten voltooiden ze de test, ondanks dat ze 60 procent meer gewicht gebruikten.
160/30 = 5,3 eenheden arbeid per minuut.
Dit betekent dat de deelnemers hun metabolische lading per minuut meer dan verdubbeld hadden.
Hoe hard moest het hart werken?
Slechts één deelnemer tikte heel kort een piek van 192 slagen per minuut aan. Alle andere deelnemers konden niet hoger komen dan 190. Dit, ondanks dat de supervisoren probeerden om iedereen boven de 200 te krijgen.
Waar sommige deelnemers na de nulmeting bijna 2 uur lang lagen bij te komen, was er na de zes weken meting een duidelijk ander beeld te zien.
Eén deelnemer trok 1 seconde na de test het meetinstrument van zijn borst en rende in 5 minuten naar een ander gebouw om daar onmiddellijk de ring in te stappen voor een bokswedstrijd (die hij won).
“Now that’s the kind of results you can get.
But, that’s not the kind of results you are gonna get if you’re gonna go through one of these namby pamby circuit routines that people call cardiovascular testing of the ability of the strenght training. You are wasting your time with those.
I’m not telling you it’s an easy way to train. I don’t know any easy ways that are worth doing.
I know some effective ways. I know some fast ways. I know some very productive ways. But there isn’t a D*#^ng thing easy about them.”
– Arthur Jones.
Deze studie heet inmiddels The forgotten West Point study a.k.a. Project: Total Conditioning.
De studie verscheen oorspronkelijk in Athletic Journal Vol. 56 in september 1975.
The forgotten West Point study
De resultaten van the forgotten west point study suggereren dat specifieke verbeteringen in conditie niet kunnen worden bereikt door een ander type training dan de trainingsmethodiek die werd gebruikt.
Juist de traditionele conditie trainingsvormen konden niet tippen aan de verbeteringen in conditie als gevolg van de specifieke trainingsmethode die werd toegepast tijdens ‘Project: Total Conditioning’.
Door deze unieke weerstandstraining verbeterden de deelnemers in de studie hun conditie op alle 60 verschillende meetpunten voor conditie.
Daarbij behaalden de deelnemers binnen zes weken bijna een 60 procent krachttoename.
Arthur’s commentaar
“Correcte weerstandstraining is zoveel meer superieur met het oog op het verbeteren van de cardiovasculaire toestand van een mens dat traditionele conditietraining, zoals hardlopen, niet in de buurt komt.
Elk, ELK!, resultaat dat kan worden geproduceerd door welke hoeveelheid hardlopen dan ook, kan worden gedupliceerd en overtroffen door het juist toepassen van principes voor correcte weerstandstraining.”
De meeste mensen, waaronder “experts”, hebben volgens Arthur echter geen benul van de mogelijkheden hierin, omdat ze nooit een echt intensieve en echt correcte weerstandstraining hebben ervaren.
“Realiseer je dat de meerderheid van zogenaamde “experts” zelf nooit één goede set van een oefening met daadwerkelijk hoge intensiteit in hun leven hebben ervaren, laat staan een hele training”, aldus een felle Arthur.
Het is niet ongewoon voor duursporters, die van zichzelf vinden een superieure conditie te hebben, compleet verbaasd te zijn over de hoge ademhaling en hartslag tijdens een correcte weerstandstraining.
Zelfs marathonlopers en triatleten, atleten die door velen worden beschouwd als het voorbeeld van cardiovasculaire fitheid, stoppen halverwege een correcte weerstandstraining van Arthur, omdat ze “even op adem moeten komen”.
“Ja, maar een onderzoek uit 1975 telt niet meer”
In 2003 werd opnieuw een studie van zes maanden gedaan die de onderzoeksresultaten uit de jaren 70 nog eens bevestigd[1].
Ook ter ondersteuning van de onderzoeksresultaten uit 1975 kun je kijken naar een onderzoek uit 2012. In een artikel met de titel “No Such Thing As Cardio” wordt dit uitvoerig besproken.
Dat overzichtonderzoek, geleid door James Steele, suggereerde dat weerstandstraining tot spierfalen cardiovasculaire fitness-effecten kan realiseren en tegelijkertijd verbeteringen in kracht en andere gezondheids- en fitness variabelen kan produceren.
Uit dit artikel waarin vele onderzoeken werden bekeken, concludeerden de wetenschappers dat de sleutel tot totale conditionering is: ‘intense spiersamentrekking’.
De Steele-studie (en andere) suggereert dat Arthur Jones zijn tijd ver vooruit was.
Project: Total Conditioning workout
1. Squat
2. Deadlift
3. Leg curl
4. Pullover
5. Chin-ups
6. Dips
7. Bench press
8. Pull down
9. Pec Deck
10. Decline press