Ga naar de inhoud

Arthur’s belofte: een centimeter meer armomvang na één training

In 1971 daagde Arthur bodybuilders uit. In de jaren 70 trainden de meeste professionele bodybuilders namelijk meerdere uren per dag, tot wel zes dagen per week. De meeste bodybuilders trainen tegenwoordig op dezelfde manier.

Arthur was stellig dat dit een ondermaatse manier van trainen was en schoof dit niet onder stoelen of banken:
“If racehorses were trained as much as bodybuilders train, you could safely bet your money on an out of condition turtle.”

Arthur was niet alleen kritisch op het provocerende af, maar ging ook zo ver om de bodybuiliding wereld te laten profiteren van zijn inzichten. Hij was bereid om ze op te leiden en aan de lijve te laten ondervinden wat ze verkeerd deden.

In een advertentie in het tijdschrift ‘Ironman’ beloofde hij bodybuilders dat hij na slechts één training minstens een centimeter (half an inch) aan bovenarmomtrek kon toevoegen, gemeten in de koude staat.

Niet zomaar bodybuilders werden uitgenodigd. Arthur daagde alleen bodybuilders uit die beweerden dat ze hun maximale potentie in armomvang hadden bereikt.

Arthur beloofde ze nog iets. De kosten om bij hem te komen in Florida betaalde hij terug van iedereen wiens armen niet minstens een centimeter gegroeid waren, van één training onder zijn begeleiding.

Meer dan 50 bodybuilders accepteerden het aanbod.

Er waren geen restituties.

Hoe kon Arthur de plateaus van al deze bodybuilders breken?

Een van de fundamentele principes van Arthur was dat de meeste bodybuilders veel te vaak trainen om optimale resultaten te zien. Een andere was dat de meeste bodybuilders niet intensief genoeg trainen.

Zo bezocht ook Arnold Schwarzenegger Arthur, kon de workouts niet aan, kotste z’n lunch eruit en pakte z’n spullen.

De enige die Arnold ooit op een Mr Olympia toernooi versloeg was Sergio Oliva. Toen Sergio trainde onder Arthur lag hij na een paar beenoefeningen verslagen met z’n ogen dicht op de grond. Een aanwezige bij die training controleerde of hij niet was overleden. Sergio opende een oog en stelde gerust:
Arthur laat me niet dood gaan, voordat ik de hele workout heb afgerond.

Joeri Zwart Personal Training - JZPT - Arthur Jones Nautilus shells - Joeri Zwart

Toen de ruimschoots 50 bodybuilders aankwamen bij Arthur in Florida, mat hij eerst van iedereen de armomvang. Daarna verwachtte iedereen de gym in te gaan voor een intensieve workout. In tegenstelling daarvan bracht Arthur ze naar een hotel en beval ze te slapen, te ontspannen en kwaliteit voedsel te eten. Ze waren verboden om ook maar naar een dumbbell te kijken. Volledige rust was de enige regel voor de komende drie dagen.

Op de vierde dag kwamen ze aan bij Arthur’s gym. Als eerste mat Arthur opnieuw hun armen. De meesten hadden al een halve centimeter omvang gewonnen. Dit bevestigde Arthur zijn stelling dat de bodybuilders, die gewend waren om elke dag een of twee spiergroepen te trainen, overtraind waren en hun lichaam onvoldoende tijd gaf om te herstellen.

Eindelijk de arm workout. Ten minste, dat verwachtten de bodybuilders. Arthur gooide ze nog een curveball: een full body workout met slechts een nadruk op de armen.

De workout bestond uit maximaal 10 oefeningen, waarvan 1 set per oefening werd gedaan. Twee oefeningen voor het bovenlichaam, twee oefeningen voor het onderlichaam en de rest voor de armen. De eerste vier oefeningen werden met een normale techniek tot spierfalen getraind. Ze kregen twee minuten voor een slok water. De armen kregen een sterkere trainingsprikkel: een negative-only technique. Alsook, er was geen rust tussen de drie oefeningen per spier. Niet een beetje rust, geen rust!

Biceps

  • Standing biceps curl with barbell while keeping the butt and shoulders against a wall
  • Seated thumbs-up curl with dumbbells
  • Chin-up with underhand grip

Triceps

  • Narrow-grip bench press with barbell
  • Standing triceps extension with one dumbbell held in both hands
  • Dip on parallel bars

 

Geen enkele bodybuilder vroeg na de tien oefeningen om nog een extra set.

Joeri-Zwart-Personal-Training-JZPT-Casey-Viator - Joeri Zwart

De ochtend na de workout werd opnieuw de omvang gemeten. Slechts twee van de vijftig bodybuilders kwamen niet op een centimeter winst uit. Na een extra nacht slaap had elke bodybuilder één centimeter armomvang winst.

Naast de esoterische kennis van Arthur, was hij in staat om een ongekende intensiteit uit mensen te krijgen. Arthur wist dat relatieve intensiteit cruciaal was voor buitengewone trainingsresultaten. Het is belangrijk om een beeld te krijgen van de intensiteit die nodig is om exceptionele resultaten te behalen.

Jones had veel esoterische kennis. Daarnaast was hij in staat om mensen met een ongekende intensiteit te laten trainen. Hij wist dat intensiteit cruciaal was voor buitengewone trainingsresultaten. Daarom eiste hij in al zijn experimenten en studies maximale inspanning. Niet iedereen kon dit aan.

 

Het is mijn ogen dan ook belangrijk om een beeld te krijgen van de intensiteit die nodig is om exceptionele resultaten te behalen.  

 

Over de psychologie achter intensief trainen is vooralsnog weinig bekend. Er wordt in onze ogen  te weinig aandacht aan geschonken. Daarom hebben wij de kennis van Jones als uitgangspunt genomen en dit aangevuld met recent onderzoek en onze eigen inzichten . 

 

Zelfs de meest subtiele nuances in het benaderen van maximale intensiteit blijken van cruciaal belang te zijn. We zien grote verschillen tussen iemand die met de juiste mindset weet te trainen en iemand die niet op deze manier gecoacht is.

Joeri Zwart - joeri zwart personal training - Joeri Zwart
joeri-zwart-whatsapp