Ga naar de inhoud

Dit is wat ik Ken vroeg in de zomer van 2020, nadat hij vertelde te zijn gediagnosticeerd met Adult Onset Still’s Disease (AOSD). Dit is extreem zeldzame en uitputtende aandoening.

Zijn antwoord was inspirerend en representeerde exact al zijn carrièrekeuzes:

“You and a few special like-minded people are my legacy. Learn the arguments as best you can and keep them pure with as little compromise as possible.”

Het eerste is wellicht een leuk compliment. Het tweede tweede was inspirerend, helemaal in contrast met het losse moraal van tegenwoordig.

“Learn the arguments as best you can and keep them pure with as little compromise as possible.”
Waar zie je dat nog echt?

Ken was extreem principieel en sloot geen compromis als het ging om de kwaliteit van zijn trainingen.

Hij was in staat trainers te ontslaan, omdat ze niet opmerkte dat hun cliënt kauwgum kauwde tijdens de workout. Ken sloot per direct hele filialen als hij zag dat de trainers zijn zorgvuldige instructies voor veilige trainingen verslonsten.

Ken eiste het beste van zijn trainers.

Toen ik Ken akkoord gaf om op te worden geleid tot SuperStatics Exercise Mastertrainer Europe, stuurde hij me de uitleg van de examinering:

“If you fail the written (pass = 80%) or make less than the 90% required to go on to Level-II, you can retake it. The second time I grade it, there will be no defense of answers, and I will grade it ruthlessly.”

Daarbij wees hij me erop dat het geen eenvoudig examen zou zijn:
“This certification is sometimes intellectually brutal. I shape amorphous minds into precision technicians. I had one pediatric nephrologist comment that she’d rather repeat all of medical school than go through the practical I administer.”

Commercieel gezien denk ik dat Ken vaak zijn eigen ruiten heeft ingegooid. Maar zijn inzet om de meest veilige en effectieve training principes bekend te maken, is uiterst bewonderingswaardig.

Na het lezen van al zijn artikelen, boeken en het zien van alle DVD’s durf ik stellig te zeggen dat Ken Hutchins de meest veilige trainingen ter wereld geeft.

Eén van Ken’s grootste bijdragen is zijn trainingsprotocol voor laag belastbare mensen, zoals de mensen met osteoporose, ofwel botontkalking.

Nautilus Osteoporosis Project

Aurthur Jones gaf Ken in 1982 een grote zak met geld mee om onderzoek te doen naar osteoporose. Ken zijn opdracht: Vind een manier om mensen met osteoporose progressief te trainen.

Ken schreef het SuperSlow Protocol-handboek en verfijnde de toepassing ervan met meer dan 8.000 één-op-één trainingen tussen 1982 en 1986.

Tijdens dit onderzoek werd onder andere gekeken of correcte krachttraining osteoporose kan omkeren bij patiënten met ernstige gevallen.

Wat ze ontdekten was dat de traditionele methode van krachttraining (lager gewicht, meer herhalingen) gevaarlijk was voor patiënten met zulke broze botten. De snelheid die patiënten tijdens deze traditionele methode hanteerden verhoogde de impact en daarmee het risico op letsel aanzienlijk. Plus, de patiënten hadden na de training vaak nog dagen of weken pijn.

Ken zijn uiteindelijke oplossing: verlaag de snelheid om de kracht te verminderen en verhoog het gewicht voldoende om het groeimechanisme in het lichaam te stimuleren.
Hierdoor nam niet alleen het risico op letsel veel af, maar patiënten verhoogden ook hun botdichtheid aanzienlijk.

Van daaruit ontwikkelde Ken een protocol om de veiligheid van de oefening nog meer te vergroten. Hij eiste een noemenswaardige weerstand, volledig correcte uitvoering, juiste manier van ademhalen, het gebruik van aangepaste fitnesstoestellen een toegewijde trainer die de oefening begeleidt.

Het resultaat: volledige omkering van osteoporose.

Ken’s bijdrage aan de fitness- en medische wereld

  • De belangrijkste bijdrage van Ken tijdens het Nautilus Osteoporose Project waren onder meer:
  • Onberispelijk onderscheid maken tussen ‘ recreatief sporten’ versus ‘correct effectief trainen’
  • Ontdekking van frictie als grootste probleem bij fitnesstoestellen
  • Een volwaardige definitie van ‘correcte training’
  • Identificeerde het conflict tussen het ‘veronderstelde doel’ en het ‘werkelijke doel’ tijdens training

Zijn inzichten leidde tot:

  1. Vier patenten op meest geavanceerde fitnessapparaat voor de onderrug
  2. RenEx, de meest ergonomische lijn fitnessapparaten ter wereld
  3. Een hoogwaardig opleidingsprogramma voor trainers
  4. Gevorderde trainingstechnieken, waarmee de meest laagbelastbare doelgroepen kunnen worden getraind
  5. Boeken, de meest waardevolle technische handleidingen voor trainingen

Licht in een intellectueel donkere tijd

Een van de grootste problemen waarmee we in het tijdperk van informatie en sociale media worden geconfronteerd, is de mate waarin tribalisme leidt tot intellectuele vacuüms. Deze vacuüms leidt ertoe dat mensen hun eigen overtuigingen niet meer in twijfel trekken, zelfs niet als de wetenschap overduidelijk het tegendeel bewijst.

Weinigen van ons hebben de moed om ons los te maken van onze ideeën en ons kritisch denken te laten leiden op ons pad. Dit brengt onze cultuur terug naar een intellectuele donkere tijd waar denken, filosofie en wetenschap naar de achterhoede zijn verbannen en waar emoties en irrationaliteit de boventoon voeren.

Het laatste boek van Ken Hutchins is een extensie van zichzelf. Het boek is een meedogenloos en uitputtend voorbeeld van hoe je je ego aan de kant kunt zetten en altijd de waarheid kunt nastreven.

Ken, your legacy will live on.

joeri-zwart-whatsapp