Ga naar de inhoud
Joeri Zwart
Joeri Zwart

Hij revolutioneerde de fitnesswereld met zijn bedrijf ‘Nautilus’. 
(Hij is de man die de dumbbells en barbells verving met geavanceerde fitnessapparaten met cams)

Na de verkoop van Nautilus, runde hij MedX, waarin hij 120 miljoen dollar investeerde, om medische oefen- en testapparatuur te ontwikkelen voor de cervicale wervelkolom, lumbale wervelkolom en de knie.

Honderden wetenschappelijke studies heeft hij gedaan.

Twee fitness magazines had hij onder z’n naam.

Als uitvinder heeft hij ongeveer 50 patenten op z’n naam staan.

Op z’n 59ste werd hij in Forbes magazine bestempeld als een van werelds 400 meest rijke mensen.

Hij runde zijn eigen vluchtmaatschappij.

Films en documentaires maakte hij als uit de hand gelopen hobby.

Jumbolair richtte hij op als een toevluchtsoord van 1,4 km² voor diverse dieren in nood.

Tientallen miljoen dollar doneerde hij aan de medische wetenschap.

Bovenstaande in het kort over zijn staat van dienst.

Hoogintelligent onder de hoogbegaafden

Volgens velen is er nooit een groter intellect geweest op het gebied van fitness, revalidatietraining en bodybuilding dan Arthur Jones.

Ik denk dat de deze velen gelijk hebben.

Arthur revolutioneerde de fitnessindustrie alsook de medische branche. Hij kwam voortdurend met nieuwe inzichten en legde mythen bloot.

Arthur Jones was de oprichter van Nautilus, Inc. en MedX, Inc.. Alle fitnesstoestellen die je tegenwoordig ziet, zijn afgeleid van de Nautilus. Helaas, maar waar, zijn de Nautilus toestellen van 40 jaar geleden beter dan menig fitnesstoestellen van tegenwoordig.

Arthur en zn krokodillen - Joeri Zwart
Jones with elephant - Joeri Zwart

Arthur werd eind 1926 geboren in Arkansas. Hij verliet zijn huis in zijn vroege tienerjaren en begon door Noord- en Midden-Amerika te reizen. Voordat hij vertrok leerde hij zichzelf meerdere talen vloeiend te spreken, zodat hij zich overal kon redden.

De rode draad in z’n leven was altijd: krachttraining.

Arthur zijn interesse in krachttraining dateert van de jaren dertig toen hij nog een tiener was. Gefrustreerd door het gebrek aan innovatie in de fitnesstijdschriften, begon hij zijn eigen apparatuur te ontwerpen.

In 1939 las hij haken aan zijn halters waarmee hij kettingen aan beide uiteinden kon toevoegen. Dit betekende dat hij de weerstand tijdens de oefening kon variëren, een theorie die later zijn hele bedrijf van Nautilus fitness toestellen zou ondersteunen.

Uit de autobiografie van Jones, getiteld ‘And God Laughs’, weten we dat hij in de jaren zestig op een punt van armoede terugkeerde naar de Verenigde Staten.

Hij vestigde zich opnieuw in de Verenigde Staten en begon te experimenteren met zijn training en ook met zijn trainingsapparatuur. Gefixeerd op het belang van verschillende weerstanden tijdens een beweging, introduceerde Arthur de eerste van zijn Nautilus-fitnesstoestellen aan het Amerikaanse publiek in 1970. De ‘Blue Monster was zijn eerste prototype.

Daarmee was het tijdperk van Arthur Jones begonnen.

Joeri Zwart
Joeri Zwart

De Nautilus-toestellen waren de eerste die het principe van variabele weerstand gebruikte om spieren te ontwikkelen en kracht op te bouwen. Zijn uitvinding trok fitness uit de kleedkamer en in gezondheidsclubs, hotels, kantoorgebouwen en ziekenhuizen. De apparatuur werd naar verluidt door president Ronald Reagan gebruikt tijdens zijn revalidatie na zijn schotwond in 1981.

Arthur’s machines waren uniek, dat was duidelijk. Maar wat de populariteit van de Nautilus-machines echt deed toenemen, was Arthur’s nieuwe stijl van trainen. Omdat hij zei dat “totale lichaamsbeweging niet kan worden geleverd door conventionele fitnessapparatuur”, begon Arthur zijn eigen trainingsmethodiek uit te kristalliseren.

Zijn trainingen waren, kort, intens en – in zijn eigen woorden – effectief.

Zijn achterliggende en vergaande trainingsprincipes zijn intellectueel voor velen tot de dag van vandaag te uitdagend.

Arthur’s trainingsfilosofie vind je terug in zijn uitspraken

“It took me twenty years to learn that two sets are better than four, and twenty more years to learn that one set is better than two.”

“A workout can be hard or a workout can be long. There is no such thing as a long hard workout.”

“Exercise merely stimulates growth, it does not produce the growth. Changes that result from exercise are actually produced by the body itself. During rest.”

“High-intensity training is not easy… the training sessions are brief, indeed must be brief, but there is an apparently natural inclination on the part of most subjects to hold back.”

“You should find it necessary to sit down. If you merely “feel like” sitting down, then the set wasn’t hard enough.”

“Split routines make about as much sense as sleeping with one eye open. Best results will almost always occur from exercising both your upper body and your lower body in the same workout.“

“Don’t look for ways to make an exercise easier, look for ways to make it harder.”

“The first repetition is always the most dangerous repetition… and the last repetition, when you are simply not strong enough to hurt yourself, is always the safest.”

“When the intensity of an exercise is increased, the amount of exercise must be reduced. When you train harder, you must train less.”

“Workouts are for the purpose of building size and strength, not for the purpose of demonstrating strength.”

“Fitness machines enable you to train properly. They don’t make you train properly.”

“Practice makes perfect; as long as you practice perfectly. Practicing mistakes makes for perfect mistakes.”

Nog nooit geëvenaarde trainingsresultaten

Een 30 kilo toename van spiermassa in 28 dagen. Dit is een nog nooit geëvenaarde prestatie. Sterker nog, er is nog nooit iemand in de buurt gekomen.

Krachttraining inzetten om resultaten in uithoudingsvermogen te behalen die onmogelijk zijn met conventionele conditie trainingsmethodieken.

Dat zijn slechts twee voorbeelden van waar Arthur zijn intellectuele aanpak voor training tot heeft geleid. Het eerste voorbeeld staat bekend als het ‘Colorado experiment’ en de tweede als ‘Project: Total Conditioning’.

Arthur deed onderzoek naar het gemakkelijker maken van bevallingen en sneller herstel hiervan door het inzetten van specifieke trainingsprincipes. Identieke tweelingen werden getest met alle mogelijk variaties van herhalingen om mythes omtrent “ trainen voor meer spierkracht, trainen voor meer spiermassa, et cetera” bloot te leggen. Hij onderzocht waarom sommige mensen kortstondig krachtig kunnen zijn, waar anderen juist voor langere tijd van maximale kracht gebruik kunnen maken. Aurthur Jones gaf Ken in 1982 een grote zak met geld mee om onderzoek te doen naar osteoporose. Ken zijn opdracht: Vind een manier om mensen met osteoporose progressief te trainen. Het resultaat in 1986: volledige omkering van osteoporose door uiterst precieze en specifieke trainingen.

Dit allemaal is slechts het tipje van de ijsberg. Arthur deed honderden onderzoeken om in de puurste vorm resultaten te verkrijgen.

Arthur wist dat zijn ego links te laten liggen en een beroep te doen op de grootste bescheidenheid leidde tot de meest correcte en waardevolle onderzoeksresultaten. Dat blijkt onder meer uit de volgende quote:

Up to 1986 there was a lot of speculation on the subject of different types of muscle fibers… but not by me; I knew very little about different types of muscle fibers, and claimed to know even less… because I try to avoid forming even opinions until and unless I have some reliable method of confirming them.

Arthur was altijd kritisch over de conventionele conditie- en krachttrainingen. Hij claimde dat zijn trainingsprincipes superieur waren en daagde mensen uit de conventionele hoek uit. Tijdens zijn uitdagingen probeerde hij deze mensen kennis bij te brengen voor een meer intellectuele kijk op training.

Arthur’s belofte: een centimeter meer armomvang na één training

In 1971 daagde Arthur bodybuilders uit. In de jaren 70 trainden de meeste professionele bodybuilders namelijk meerdere uren per dag, tot wel zes dagen per week. De meeste bodybuilders trainen tegenwoordig op dezelfde manier.

Arthur was stellig dat dit een ondermaatse manier van trainen was en schoof dit niet onder stoelen of banken:

If racehorses were trained as much as bodybuilders train, you could safely bet your money on an out of condition turtle.

Arthur was niet alleen kritisch op het provocerende af, maar ging ook zo ver om de bodybuiliding wereld te laten profiteren van zijn inzichten. Hij was bereid om ze op te leiden en aan de lijve te laten ondervinden wat ze verkeerd deden.

In een advertentie in het tijdschrift ‘Ironman’ beloofde hij bodybuilders dat hij na slechts één training minstens een centimeter (half an inch) aan bovenarmomtrek kon toevoegen, gemeten in de koude staat.

Niet zomaar bodybuilders werden uitgenodigd. Arthur daagde alleen bodybuilders uit die beweerden dat ze hun maximale potentie in armomvang hadden bereikt.

Arthur beloofde ze nog iets. De kosten om bij hem te komen in Florida betaalde hij terug van iedereen wiens armen niet minstens een centimeter gegroeid waren, van één training onder zijn begeleiding.

Meer dan 50 bodybuilders accepteerden het aanbod.

Er waren geen restituties.

Hoe kon Arthur de plateaus van al deze bodybuilders breken?

Een van de fundamentele principes van Arthur was dat de meeste bodybuilders veel te vaak trainen om optimale resultaten te zien. Een andere was dat de meeste bodybuilders niet intensief genoeg trainen. Zo bezocht ook Arnold Schwarzenegger Arthur, kon de workouts niet aan, kotste z’n lunch eruit en pakte z’n spullen.

De enige die Arnold ooit op een Mr Olympia toernooi versloeg was Sergio Oliva. Toen Sergio trainde onder Arthur lag hij na een paar beenoefeningen verslagen met z’n ogen dicht op de grond. Een aanwezige bij die training controleerde of hij niet was overleden. Sergio opende een oog en stelde gerust: Arthur laat me niet dood gaan, voordat ik de hele workout heb afgerond.

Toen de ruimschoots 50 bodybuilders aankwamen bij Arthur in Florida, meette hij eerst van iedereen de armomvang. Daarna verwachtte iedereen de gym in te gaan voor een intensieve workout. In tegenstelling daarvan bracht Arthur ze naar een hotel en beveelde ze te slapen, te ontspannen en kwaliteit voedsel te eten. Ze waren verboden om ook maar naar een dumbbell te kijken. Volledige rust was de enige regel voor de komende drie dagen.

Op de vierde dag kwamen ze aan bij Arthur’s gym. Als eerste meette Arthur opnieuw hun armen. De meesten hadden al een halve centimeter omvang gewonnen. Dit bevestigde Arthur zijn stelling dat de bodybuilders, die gewend waren om elke dag een of twee spiergroepen te trainen, overtraind waren en hun lichaam onvoldoende tijd gaf om te herstellen.

Eindelijk de arm workout. Ten minste, dat verwachtten de bodybuilders. Arthur gooide ze nog een curveball: een full body workout met slechts een nadruk op de armen.

De workout bestond uit maximaal 10 oefeningen, waarvan 1 set per oefening werd gedaan. Twee oefeningen voor het bovenlichaam, twee oefeningen voor het onderlichaam en de rest voor de armen. De eerste vier oefeningen werden met een normale techniek tot spierfalen getraind. Ze kregen twee minuten voor een slok water. De armen kregen een sterkere trainingsprikkel: een negative-only technique. Alsook, er was geen rust tussen de drie oefeningen per spier. Niet een beetje rust, geen rust!

Biceps

  1. Standing biceps curl with barbell while keeping the butt and shoulders against a wall
  2. Seated thumbs-up curl with dumbbells
  3. Chin-up with underhand grip

Triceps

  1. Narrow-grip bench press with barbell
  2. Standing triceps extension with one dumbbell held in both hands
  3. Dip on parallel bars

Geen enkele bodybuilder vroeg na de tien oefeningen om nog een extra set.

De ochtend na de workout werd opnieuw de omvang gemeten. Slechts twee van de vijftig bodybuilders kwamen niet op een centimeter winst uit. Na een extra nacht slaap had elke bodybuilder één centimeter armomvang winst.

Naast de esoterische kennis van Arthur, was hij in staat om een ongekende intensiteit uit mensen te krijgen. Arthur wist dat relatieve intensiteit cruciaal was voor buitengewone trainingsresultaten. Het is belangrijk om een beeld te krijgen van de intensiteit die nodig is om exceptionele resultaten te behalen.

Onder Arthur was intensiteit intens

Dr. Darden, de rechterhand van Arthur, vertelde een waardevolle anekdote om aan te geven hoe belangrijk de juiste instructeur en motivator is.

Ellington Darden had z’n eigen reputatie met ruim vijftig boeken op z’n naam en uitgeroepen tot de top 10 health professionals in de wereld. Hij keek echter met bewondering toe hoe Arthur wel gedaan kreeg, wat hem niet lukte.

Ellington vertelt hierover.

Niemand kon Casey, een wereldkampioen bodybuilder, motiveren zoals Arthur dat kon. Ik heb Casey in 1978 een aantal maanden getraind om zijn lichaamsgewicht op 100 kilo krijgen. Het was echter een hele klus om Casey alles uit z’n training te laten halen. 

Ik herinner me dat Casey op een dag op de duo-squatmachine zat en mijn doel was 20 herhalingen met elk been. Dit zou een nieuwe persoonlijk record betekent voor Casey. Hij was bij herhaling 15 en Arthur liep met een paar mensen de sportschool binnen. ”20 reps?!,” herhaalde Arthur, nadat hij ons had gevraagd naar zijn voortgang, “Gawd D*^! it! He will do 50, per leg!” 

In de volgende drie minuten deed Viator niet alleen 50 herhalingen, maar nog 2 extra zodat duidelijk was dat middelmatigheid niet werd getolereerd. 

In openbare video’s waarin Arthur training gaf, kwam hij over als afstandelijk en wetenschappelijk. Achter gesloten deuren was hij een heel andere trainer.

De trainingsrichtlijnen van Arthur Jones waren altijd scherpzinnig, relevant en provoceerde men tot nadenken over wat men dacht de waarheid zijn. Als Arthur je trainde, was er geen discussie. Je deed het op zijn manier… of je vertrok met een gekwetst ego.

Laat me je meenemen in een training van Arthur. Dit was voor de glamour en zijn 20 hectare grote Nautilus-hoofdkwartier in Lake Helen.

Ik neem je mee naar een trainingsfaciliteit achter de DeLand High School in een oude, halfronde Quonset-hut van het leger.

De hut was slecht verlicht, vochtig en muf. De vloeren waren van beton en er was geen betrouwbare verwarming of koeling aanwezig. In de hut stond een Universal Gym-machine en een Nautilus Combination Biceps/Triceps-machine. Ook stonden er prototypes van de Nautilus Pullover, Behind Neck en Rowing Machines. Natuurlijk stonden er squatrekken, oude Olympische halters en lagen er dumbbells verspreid.

De legendarische Arnold Schwarzenegger kon de trainingen van Arthur niet aan. Na drie trainingen vertrok Arnold in een opwelling, zijn ego beschadigd.

Voor degenen die dat wel konden, zoals bodybuilder Casey Viator, schreeuwde Arthur constant elke belediging in het boek tegen hem om er maar voor te zorgen dat Casey het maximale uit zijn sets haalde.

Viator zei dat zijn hartslag altijd verdubbelde zodra Jones de sportschool binnenliep. “Hij hield me het grootste deel van de tijd kwaad met al zijn intimidatie tactieken en eisen,” herinnerde Casey zich.

“Niemand kon me in de maximale trainingsmodus krijgen zoals Arthur dat kon. Ik haatte wat hij me liet doen tijdens mijn trainingen, maar ik hield van de resultaten”, aldus Casey.

Op 10 juni 1971 plaatste Casey een barbell van 500 pond (ruim 225 kg) op zijn rug voor de squat. Hij hoopte van te voren 10 herhalingen te maken. Arthur pushte hem tijdens al deze 10 herhalingen en eiste perfecte vorm, een gecontroleerd tempo en hele herhalingen. Casey wist beter dan te smokkelen als Arthur hem trainde. Zijn herhalingen waren zo strak, alsof een robot ze uitvoerde. Elke herhaling was zoals werd gezegd “ass to grass”.

Bij herhaling tien was Casey compleet buiten adem, gutste het zweet van z’n voorhoofd en stonden zijn benen in de brand. Vanaf dat moment begon Arthur pas echt Casey te pushen. Hij schold hem uit, vloekte alles bij elkaar en maakte z’n mannelijkheid belachelijk.

Met alles wat Casey in zich had, voltooide hij herhaling 11 in perfecte vorm. Hij was zelf compleet verrast toen hij herhaling 12 ook haalde. Arthur eiste nog één allerlaatste herhaling van hem. Zonder na te denken deed Casey er alles aan om Arthur die laatste herhaling te geven. Mentaal ging Casey elke grens over. Door de extreme vermoeidheid duurde deze herhaling het langst van allemaal. Hij voltooide herhaling 13. “I knew then that the workout was going to be a real bitch”, aldus Casey.

Trouwens, deze set squat van 13 herhalingen met 225 kg volgden onmiddellijk nadat Casey 20 herhalingen had gedaan op de leg extension met 225 pond (100kg).

En guess what.. Hier voorafgaand had Arthur Casey zelfs een 750 pond (340 kg) leg press laten uitvoeren met 20 herhalingen.
Al deze drie oefeningen volgden zonder rust direct achter elkaar.

Het was een voor velen niet haalbare dubbele pre-uitputting cyclus:

  1. leg press
  2. Leg extension
  3. Squat

Alles zonder rust achter elkaar uitgevoerd met een perfecte techniek.

Na twee minuten rust en wat water vervolgde Casey zijn training. Hij had zojuist drie van de
vijftien oefeningen uitgevoerd.

Deze workout was vlak voor het wereldberoemde toernooi Mr. America. Hier wilden de beste bodybuilders ter wereld allemaal de trofee mee naar huis nemen.

Casey won de 1971 Mr. America, met gemak.

Dr. Ellington Darden hoorde de jury achteraf zeggen: “Viator was simply overpowering”

Dr. Darden vroeg zichzelf kritisch af: “Was het Casey of Arthur die superieur was?”

casey-viator-leg-extension - Joeri Zwart
workout jaren 70 - Joeri Zwart

Uitspraken van een gefrustreerd genie

Arthur Jones zijn manier om de fitness wereld te revolutionairen was vooral door te provoceren. Hij deed dit tot in extremen, mede omdat hij 100% zeker wist dat hij de feiten beter kende dan de rest. Ook zijn niet training gerelateerde uitspraken zijn voor het vermaak leuk om mee te nemen.

“If you like an exercise, chances are you’re doing it wrong.” — Arthur Jones.

“Do not overlook the fact that a very long list of fools have large muscles and another long list of fools have all sorts of academic credentials.” – Arthur Jones.

“We learn, when we learn, only from experience, and then we only learn from our mistakes. Our successes only serve to reinforce our superstitions.”― Arthur Jones

(op de vraag hoe rugby spelers hun trainingen konden verbeteren)
“They ought to take the top 500 football coaches, load them up in a Boeing 747 and crash it into the side of a mountain.”

(Arthur’s politcal preference) “64.000 miles to the right of Attila the hun. Genghis Khan was pink old liberal, ultra conservtieve commie simp…, and that’s giving him the benefit of the doubt.”

“How old am I? Old enough to know it’s impossible to change the thinking of fools, but young and foolish enough to keep on trying.”

„How would you feel if you lived on an island populated, apart from yourself, exclusively by retarded, malicious chimpanzees? Well, that’s how I feel. Don’t laugh, because you’re one of those retarded, malicious chimpanzees.“

Joeri Zwart
Arthur Jones Flexed arm - Joeri Zwart

Je praat niet met Arthur: je hoort zijn preken aan

Arthur Jones was op z’n minste gezegd een bijzonder en unieke, maar ook uiterst intelligente man.

Mensen die dicht bij hem stonden zeiden

Arthur wisselt niet zomaar woorden. Hij spuwt feiten, stortvloeden ervan, verkregen uit studies en misschien nog belangrijker, uit praktische toepassing van theorie, persoonlijke observaties en scherpe deductie.

Je praat niet met Arthur Jones: je woont zijn colleges bij.

Iemand die dat aan de lijve had ondervonden was Mike Mentzer.

Mike Mentzer (door Arthur) – de eerste bodybuilder ooit met een perfect score

De Amerikaanse bodybuilder Mike Mentzer was op slechts 12-jarige leeftijd zo geïnspireerd door verschillende bodybuildingmagazines dat hij er zelf uit wilde zien als een van zijn idolen. Toen hij nog maar 15 was, kon Mike 370 (167kg) pond bankdrukken. Hij had talent voor bodybuilding, dat was duidelijk.

Hij hanteerde een traditionele high volume trainingsmethode om z’n lichaam te vormen. Hiermee won hij in 1971 hij een lokale Mr. Lancaster-titel in bodybuilding.

De traditionele trainingsmethode hielp hem echter slechts zover. Datzelfde jaar nam Mike namelijk deel aan de AAU (Amateur Athletic Union) Mr. America en leed hij één van zijn grootste verliezen – hij eindigde als 10e.

De dag bleek echter echter juist een overwinning, want het was via Mr. America-winnaar Casey Viator die Mike Mentzer het telefoonnummer van een zekere Arthur Jones kreeg. Mike vertelde hierover als volgt:

“Ik belde Arthur een paar dagen later, maar hij was niet thuis, dus ik heb een bericht achtergelaten.

De volgende nacht om drie uur ’s nachts ging de telefoon. Het was Arthur Jones – die me schokte. Ik zou later leren dat dergelijk gedrag normaal was voor Arthur.

Het was niet echt een gesprek, het was een lezing, waarin hij me in de meest precieze, nauwgezet objectieve taal de feitelijke wetenschap van productieve bodybuilding-oefeningen uitlegde. Hij legde uit waarom een ​​dergelijke oefening, in het licht van het beperkte herstelvermogen van het lichaam, kort en zeldzaam moest zijn.

Tijdens die lezing ontdekte ik dat ik niet de training virtuoos was die ik dacht te zijn. Wat neerkwam op gedachteloos bladeren door sportmagazines en het onthouden van training routines, maakte iemand nog geen expert.

Jones bracht een fundamentele verandering teweeg in hoe ik over training dacht, maar hij had een nog grotere invloed op mijn denken. Ik realiseerde me dat ik weinig wist over de wetenschap van beweging, terwijl deze man heel veel wist! Het was letterlijk een wake-up call.”

Arthur trainde Mike vanaf dat moment.

Vanwege een ernstige schouderblessure kon Mike pas in 1975 weer met krachttraining beginnen. In 1978 won Mike de Mr. Universe met een zogenoemde ‘perfect score’. Hiermee was hij de allereerste bodybuilder ooit die een perfect score kreeg.

Arthur Jones over kennis: Specialisatie is voor insecten

Arthur legde al vrij snel bloot dat grote doorbraken niet waren te danken aan wetenschappers.

“In fact, almost without exception, the greatest improvements in almost all fields have resulted from people like Henry Ford, the Wright Brothers, Einstein, Tesla and a long list of others who not only were not scientists in any sense of the term but generally had little or nothing in the way of a formal education. In the field of exercise physiology, to the best of my knowledge, scientists have contributed literally nothing to our knowledge of the subject apart from dozens of utterly stupid theories and a few worthless and dangerous practices.”

Jones was trots een generalist te zijn. Dit is wat hij beschrijft als een stap weg van de koppigheid en kortzichtigheid van ‘specialisten’.

Hij schreef dit gedeeltelijk toe aan zijn opvoeding in een familie van artsen, omdat hij ontdekte dat hun houding ten opzichte van medicijnen draaide om wat hen werd onderwezen en niets anders.

Een van zijn favoriete citaten was:
“Specialisatie is voor insecten.”

Hij gebruikte zijn kennis over dieren, filmen, vliegtuigen en meer voor z’n inzichten en uitvindingen. Arthur huurde verschillende experts in die meestal juist niet waren gespecialiseerd in het veld waarin Arthur onderzoek deed.

Voordat Arthur Nautilus opstartte was er nog weinig onderzoek naar training gedaan. Arthur’s onverzadigbare honger naar kennis maakte dat hij tientallen miljoenen investeerde in onderzoek en honderden onderzoeken liet doen.

Arthur ontsloeg wetenschappers al snel als hij er achter kwam dat ze streefden naar ‘dummy data’ – data op een manier uitleggen waarvan wetenschappers dachten dat de opdrachtgever het zo wilde zien.

Wij zijn gaan voortborduren op Arthur zijn inzichten, trainingsprincipes en filosofie.

Tegenwoordig wordt vaak geroepen “Think outside the box”. Het is een populaire uitspraak, waarbij iedereen onmiddellijk goedkeurend knikt. Ik sta hier kritisch tegenover.

Ten eerste, hoe weet je of je buiten de doos denkt als je niet eens weet wat er allemaal in de doos zit?
Daarom verplichten wij al onze trainers om de historie van trainingsleer met al haar ontdekkingen, fouten, misvattingen, drogredenen, et cetera te leren alsook zelf te ondervinden. Pas daarna, mag je overwegen om outside the box te denken.

Ten tweede, voor een hoge kwaliteit training en voedingsadvies is meer vakmanschap nodig dan creativiteit (lees: outside of the box thinking). Vakmanschap betekent details leren, variaties testen en praktijkervaring opdoen.

Ten derde, het is slechts aan een beperkt aantal mensen (creatieve genieën) besteed om met waardevolle outside of the box ideeën te komen. Wij moedigen iedereen aan om mee te denken, maar testen eerste de ideeën kleinschalig en op onszelf alvorens er de wereld mee in te gaan.

Wij hebben inmiddels onze organisatie verrijkt met een interne opleiding waarin de belangrijkste inzichten, ontdekkingen, fouten, misvattingen en dergelijke worden uitgestippeld.

Deze interne opleiding hebben we vervolgens aangevuld met het toepassen van de meest effectieve en tijdsefficiënte trainingsprincipes voor verschillende doelgroepen. Een training voor iemand met botontkalking ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan een topsporter die zich opmaakt voor de Europese Kampioenschappen.

Daarbij hebben wij de ervaring van de trainingen gemoderniseerd, de meest hoogwaardige fitnessapparatuur ter beschikking en een holistische kijk op gezond plus vitaliteit eigen gemaakt.

Wij hebben besloten continue kritisch vooruitstrevend te blijven, alsof Arthur tegen on schreeuwt, uitscheldt en intimideert om maar het beste uit ons te halen.

joeri-zwart-whatsapp