Ga naar de inhoud

“To be superhuman you have to realize you are only human.

In other words you need to understand and accept the constraints you are working within now.

A 20-something athlete has all the time in the world to focus on their training, recovery, nutrition and sleep. 

The 40-year old father or mother of two pursuing a challenging career has none of those luxuries. 

To benefit from exercise now you will need to be disciplined enough to workout and own the intellectual understanding and restraint to not attempt to train like a 20-year old.

This all means you will need to be smarter in how you apply exercise for best results. 

With wisdom comes age”

– Dr Doug McGuff. 

Joeri Zwart Personal Training - JZPT - Remarkable workout - Bif Five workout - Doug McGuff - Joeri Zwart
Joeri Zwart Personal Training - JZPT - Remarkable workout - Bif Five workout - Doug McGuff big five smart - Joeri Zwart

Dr. McGuff wijst erop dat één aspect dat fysiologisch aanzienlijk verandert naarmate we ouder worden, ons risico op blessure is.

Dit komt voornamelijk door een geleidelijke verslechtering van de kwaliteit van ons bindweefsel, inclusief elastine en collageen, dat vanaf ongeveer de leeftijd van 35 jaar begint.

Blootstelling aan hoge krachten brengt nu een groter risico met zich mee als we in de veertig zijn: er is een vermindering van de veiligheidsmarge.

Pezen en gewrichtsbanden zijn minder elastisch. Niet alleen is er een groter blessurerisico op middelbare leeftijd, we hebben ook waarschijnlijk langer de tijd nodig om te herstellen van een blessure die we oplopen.

Als veertiger die leeft in de hedendaagse gemakzuchtige wereld, zal je fysiologie onvermijdelijk maar onnodig achteruitgaan.

Zijn strategie hiervoor?

De Big Five om het actieve genotype te ontwaken.

Ontwaak het actieve genotype

Het idee achter de Big Five Workout is om met hoge intensiteit te trainen, waarbij je de spieren tot het uiterste drijft in een korte periode van tijd. De uitvoering van de oefeningen zijn feilloos met het oog op lange termijn gezondheid. 

Zo ontwaak je jouw actieve genotype. 

De kracht hiervan is dat is ze in feite je hart en alle andere ‘ondersteunende systemen’ in je lichaam zich verbeteren als je spiermassa daarom vraagt. Als je spiercellen meer zuurstof en voedingsstoffen nodig hebben, dan zal de rest van je lichaam die uitdaging aangaan en sterker worden in het proces, zo legt Doug uit. 

Er is een waardevolle systemische impact die verband houdt met het versterken van spieren volgens Doug. Intensieve weerstandstraining, zo stelt hij, is onze meest behouden biologische functie, en skeletspieren, als organen die beweging produceren, worden daarom ondersteund door alle andere organen. Wanneer je consistent intensieve weerstandstraining doet, doen je spieren een beroep op al die organen en eisen uiteindelijk dat ze verbeteren om de spierfunctie beter te ondersteunen. 

Botten en bindweefsel worden sterker, de huid wordt jeugdiger, kortom: alle aspecten van gezondheid en uiterlijk verbeteren.

Het moderne leven zonder intensieve lichaamsbeweging laat iemand het gevoel hebben dat ie uit elkaar valt. De correcte trainingsprincipes van Big Five keert deze moderne ervaring om.

 

The Big Five routine

1. Lat Pulldown: 

De lat pulldown richt zich op de spieren van de bovenrug, met name de latissimus dorsi, de biceps en alle spieren betrokken bij grip. 

 

2. Chest Press:
De chest press richt zich op de borstspieren, triceps en voorkant schouder.

 

3.Seated Row:
De seated row richt zich op de spieren van de bovenrug, waaronder de rhomboïden, de trapezius, biceps, onderarmen en acherkant schouder.  

 

4. Shoulder Press:
De shoulder press richt zich op de schouderspieren, triceps en bovenste portie van de trapezius.

 

5. Leg Press:
De leg press richt zich voornamelijk op de quadriceps, bilspieren en deels hamstrings. 

 

Resultaten en pro tip
Een 40 plusser mag verwachten in 12 tot 20 weken hun kracht te zien verdubbelen. 

De resultaten zijn bijna te goed om te geloven dat één sessie bestaande uit vijf oefeningen 1 a 2 keer per week werkt. 

Het rendement op zo’n korte tijdinvestering kan ertoe leiden dat sommige mensen in de valkuil terechtkomen van denken dat als iets goed is, meer nog beter zal zijn. Dit is zeer zelden het geval voor iemand van in de veertig. 

De resultaten zijn zo goed omdat de trainingsprincipes in overeenstemming is met de eisen van jouw realiteit op een manier die protocollen die meer van je tijd en energie vereisen, dat niet zijn.

Maak gebruik van je levensjaren. 

 

With age comes wisdom.  

joeri-zwart-whatsapp