Ga naar de inhoud

In openbare video’s waarin Arthur Jones training gaf, kwam hij over als formeel en wetenschappelijk. Achter gesloten deuren was hij een heel andere trainer. 


Als Arthur je trainde, was er geen discussie. Je deed het op zijn manier… of je vertrok met een gekwetst ego. 

 

Laat me je meenemen in een training onder Arthur. Dit was voor de glamour en zijn 20 hectare grote Nautilus-hoofdkwartier in Lake Helen.

 

Ik neem je mee naar een trainingsfaciliteit achter de DeLand High School in een oude, halfronde Quonset-hut van het leger.

In openbare video’s waarin Arthur Jones training gaf, kwam hij over als formeel en wetenschappelijk. Achter gesloten deuren was hij een heel andere trainer. Als Arthur je trainde, was er geen discussie. Je deed het op zijn manier… of je vertrok met een gekwetst ego. Laat me je meenemen in een training onder Arthur. Dit was voor de glamour en zijn 20 hectare grote Nautilus-hoofdkwartier in Lake Helen. Ik neem je mee naar een trainingsfaciliteit achter de DeLand High School in een oude, halfronde Quonset-hut van het leger. - Joeri Zwart
Joeri Zwart Personal Training - JZPT - Remarkable workout - Double pre exhaust cycle - Casey Viator leg extension machine plate loaded (1) - Joeri Zwart

De hut was slecht verlicht, vochtig en muf. De vloeren waren van beton en er was geen betrouwbare verwarming of koeling aanwezig. 

 

In de hut stond een Universal Gym-machine en een Nautilus Combination Biceps/Triceps-machine. Ook stonden er prototypes van de Nautilus Pullover, Behind Neck en Rowing Machines. Natuurlijk stonden er squatrekken, oude Olympische halters en lagen er dumbbells verspreid.

 

Het was op deze plek waar ook de legendarische Arnold Schwarzenegger zichzelf wilde meeten aan de workouts onder begeleiding van Arthur. 

 

Na drie trainingen vertrok Arnold in een opwelling, zijn ego beschadigd.

 

was getraind door Arthur. 

 

Onder Arthur was intensiteit intens.

Voor degenen die wel de intensiteit aankonden, zoals bodybuilder Casey Viator, schreeuwde Arthur constant elke belediging in het boek tegen hem om er maar voor te zorgen dat hij het maximale uit zijn sets haalde.

Viator zei dat zijn hartslag altijd verdubbelde zodra Jones de sportschool binnenliep. “Hij hield me het grootste deel van de tijd kwaad met al zijn intimidatie tactieken en eisen,” herinnerde Casey zich.

“Niemand kon me in de maximale trainingsmodus krijgen zoals Arthur dat kon. Ik haatte wat hij me liet doen tijdens mijn trainingen, maar ik hield van de resultaten”, aldus Casey.

In de halfronde Quonset-hut vond op 10 juni 1971 een ongekend intense training plaats. Arthur trainde Casey. 

 

Double pre Exhaust leg workout

Het was Casey’s laatste training voor het grote bodybuilding toernooi Mr. America 1971. 

Casey plaatste een barbell van 500 pond (ruim 225 kg) op zijn rug voor de squat. Hij hoopte van te voren 10 herhalingen te maken. Arthur pushte hem tijdens al deze 10 herhalingen en eiste perfecte vorm, een gecontroleerd tempo en hele herhalingen. 

“4 second negative, 1 second hold and 4 second positive- without locking your knees at the top!”, zo waren Arthur zijn instructies. 

Casey wist beter dan te smokkelen als Arthur hem trainde. Zijn herhalingen waren zo strak, alsof een robot ze uitvoerde. Elke herhaling was zoals werd gezegd “ass to grass”.

Bij herhaling tien was Casey compleet buiten adem, gutste het zweet van z’n voorhoofd en zijn benen stonden in de brand. Vanaf dat moment begon Arthur pas echt Casey te pushen. Hij schold hem uit, vloekte alles bij elkaar en maakte z’n mannelijkheid belachelijk.

Met alles wat Casey in zich had, voltooide hij herhaling 11 in perfecte vorm. Hij was zelf compleet verrast toen hij herhaling 12 ook haalde. Arthur eiste nog één allerlaatste herhaling van hem. 

Zonder na te denken deed Casey er alles aan om Arthur die laatste herhaling te geven. Mentaal ging Casey elke grens over. Door de extreme vermoeidheid duurde deze herhaling het langst van allemaal. Hij voltooide herhaling 13 en stortte ten grond. 

“I knew then that the workout was going to be a real bitch”, aldus Casey.

 

Wat deze set squat van 13 herhalingen met 225 kg extra zwaar maakte, was dat deze onmiddellijk volgde na een 20 herhalingen op de leg extension met 225 pond (100kg).

En guess what.. Voor de leg extension had Arthur Casey zelfs een 750 pond (340 kg) leg press laten uitvoeren met 20 herhalingen.

Al deze drie oefeningen volgden zonder rust direct achter elkaar.

Het was een voor velen niet haalbare double pre exhaust cycle:

  1. leg press
  2. Leg extension
  3. Squat

Na twee minuten rust en wat water vervolgde Casey zijn training. Hij had zojuist drie van de vijftien oefeningen uitgevoerd. 

De intensiteit van Casey’s workouts waren ongekend, net als zijn resultaten. 

Casey won de 1971 Mr. America, met gemak.

 

 

joeri-zwart-whatsapp