De verhouding kan door een berekening omgezet worden in een waarde. Met deze waarde kan je bijvoorbeeld in de categorieën ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas worden geplaatst. De categorieën die gehanteerd worden verschillen per model.
Waardes van onder de 20 en boven de 25 worden bij volwassenen onder andere in verband gelegd met verhoogde kans op vroegtijdig overlijden en ziektes. Hoe verder je afwijkt van deze waardes, hoe groter de kans hierop wordt.
Wat zegt BMI over jouw gezondheid?
Alleen de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte geeft niet altijd het juiste beeld. Heb je namelijk een bovengemiddelde spiermassa, dan ligt jouw BMI hoger, terwijl de kans op ziektes etc. niet toeneemt. Wil je nou graag een betere indicatie over je gezondheid, dan alleen de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte? Dan is het aan te raden om ook je buikomtrek op te meten. Er zijn meerdere calculatoren voor BMI, die buikomtrek ook meenemen in de uitslag.
Buikomtrek zegt iets over je gezondheid, omdat het vet wat opgeslagen wordt in de buik, meer nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid dan het vet dat opgeslagen wordt in de andere delen van je lichaam. Daarom raad ik aan om deze mee te nemen in de uitslag die de BMI test geeft. Hoe je nou precies je buikomtrek op kan meten staat hier: https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/overgewicht/meten-buikomvang
Hoe kan je je BMI berekenen?
Het berekenen van BMI doe je volgens de formule: gewicht in kilo’s : (lengte x lengte) = BMI. Ingevuld ziet dit er zo uit: 78 : (1,86 x 1,86= 3,4) = 22,9
De waarde die je hieruit krijgt moet je plaatsen in een model. Er zijn verschillende modellen die je kunt gebruiken en niet elk model is voor jouw van toepassing. Dit komt doordat leeftijd, geslacht en afkomst invloed hebben op de verhouding van weefsels in je lichaam. Het verkeerde model gebruiken kan hierdoor een verkeerd beeld geven over je gezondheid. Je moet daarom op zoek naar een model dat zo specifiek mogelijk gericht is op jouw kenmerken (leeftijd, geslacht, afkomst). Naast deze formule staan er veel calculatoren op internet die hier automatisch rekening mee houden. Hiernaast is een voorbeeld van een calculator: https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx.
Wat is een gezonde BMI voor een kind?
De waardes van kinderen die gezond zijn, verschillen veel van die van volwassenen. Dit komt doordat, in de ontwikkeling van het lichaam, de verhoudingen in weefsels verschillen. Hierdoor is het erg belangrijk om goed rekening te houden met de leeftijd van het kind. Omdat kinderen nog niet veel tijd hebben gehad om spiermassa op te bouwen, ligt de BMI van een kind een stuk lager. Een jongen van 6 t/m 7 jaar heeft een gezonde BMI als hij waardes heeft tussen de 13 en de 18. Per jaar wordt zowel de onder- als bovengrens iets hoger, totdat deze gelijk is met die van een volwassene (het kind is dan rond de 17, verschilt wederom per persoon). Omdat het per jaar zoveel verschilt, is het lastig om een goede tabel te vinden. Daarom raad ik aan om een online calculator te gebruiken die gemaakt is voor kinderen.
Wat is een gezonde BMI voor een vrouw?
Een gezond BMI voor een vrouw ligt lager dan die van een man van dezelfde leeftijd. Dit heeft te maken met het feit dat over het algemeen de spiermassa van een vrouw tussen de 15 tot 25% van het totale lichaamsgewicht opmaakt, terwijl dit bij een man van 25 tot 40% is. Spiermassa is massa dat geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. Ook hebben vrouwen over het algemeen meer subcutaan (onderhuids) vetweefsel. Een hogere hoeveelheid van dit vetweefsel wordt niet of minimaal in verband gebracht met een verhoogde kans op ziektes en vroegtijdig overlijden. Onder andere deze factoren spelen een rol waarom vrouwen minder kg per m2 lichaamsgewicht horen te hebben dan mannen.
Wat is een gezonde BMI voor een man?
De waardes van een gezond BMI bij mannen ligt hoger dan die van kinderen en vrouwen. Dit komt doordat mannen gemiddeld het hoogste percentage aan spierweefsel hebben. Spierweefsel is het zwaarder dan vetweefsel en daardoor gaat het gewicht in kg per m2 lichaam omhoog. Spierweefsel heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid en daarom is het nodig om de waardes die als gezond gezien te worden hoger te maken dan die van andere groepen. Natuurlijk is het verschil in spiermassa per individu erg groot. Individuen die een hoog percentage aan spiermassa hebben, komen al snel in de categorie ‘overgewicht’ te staan. Dit is niet wenselijk aangezien het individu een gezond gewicht en vetpercentage heeft voor zijn lengte. Wanneer je als man zijnde weet dat je een grote hoeveelheid spiermassa hebt, is het niet aan te raden veel waarde te hechten aan de categorie waar je in geplaatst wordt.
Wat is de kritiek op BMI?
Waarschijnlijk is het nu al duidelijk dat er veel verschillen zijn in wat nou een gezond BMI is per groepen mensen. Maar binnen deze groepen zijn er ook nog veel verschillen. De body mass index kan je een indicatie geven over je gezondheid, mits je een gemiddelde lengte hebt, geen veel hoger dan gemiddelde spiermassa, niet van aziatische afkomst bent en nog meer. Daarnaast kan je een gezond BMI hebben, maar een ongezonde hoeveelheid buikvet (visceraal vet). Ook dan is het nodig om je vetpercentage te verlagen, terwijl je BMI zegt dat je ‘gezond’ bent. het punt van kritiek is dus dat een BMI test geen onderscheid maakt in bot, vet of spierweefsel en daarom individueel gezien minder accuraat is. Daarnaast zijn er andere testen die een betere indicatie geven over je gezondheid. Het nadeel daarvan is dat het vaak complexer, duurder of belastender is.
Hoe verbeter je je BMI
Door te sporten en een gezond voedingspatroon aan te houden kan je je lichaamssamenstelling (de verhouding tussen vet, spier en botmassa)verbeteren. Onze HIT-methode zorgt ervoor dat jij met minimale inspanning het maximale resultaat kan behalen. Door testen af te nemen die de verhouding van vet, spier en botmassa opmeten, krijg jij een uitslag die wel op jou als individu van toepassing is. Daarnaast helpen onze hoog opgeleide deskundige trainers jou met het verbeteren van jouw voedingspatroon. Dit alles zorgt ervoor dat jij de doelen kan behalen! Mocht je meer willen weten neem dan een kijkje op de website: https://joerizwart.nl/