Ga naar de inhoud

Hoe val je af in de overgang?

 

Het verliezen van gewicht na de overgang is een ingewikkelde uitdaging voor veel vrouwen. Velen denken dat hun vroegere gewichtsverlies strategieën nog steeds zouden moeten werken, wat vaak tot frustratie leidt. Wat ze echter vaak over het hoofd zien, is dat het lichaam na de overgang verandert, en daarmee moet ook de aanpak van gewichtsverlies veranderen. Daarmee ontstaat de brandende vraag: Hoe val je af in de overgang?

Hormonale verschuivingen beïnvloeden niet alleen fysieke aspecten, maar hebben ook invloed op het mentale en emotionele welzijn. Dit kan het afvallen bemoeilijken.

Vanuit onze jarenlange ervaring om vrouwen in de overgang hiermee te helpen komt het grootste obstakel in dit afvalproces neer op:
Vrouwen onderschatten hoeveel lastig het is voor hun om af te vallen.

Ze hebben wel genoeg kennis over voeding en “gewoon” afvallen, maar onvoldoende over de effecten van de hormonale veranderingen en de effecten daarvan op de fysieke en emotionele staat.

In deze blog beantwoord ik ten minste de vragen:

  • Hoe val je af in de overgang?
  • Waarom verandert je figuur in de overgang?
  • Waarom verdwijnt je taille in de overgang?
  • Hoe kom ik van mijn overgangsbuik af?
Hoe val je af in de overgang - joeri zwart personal training 4 - Joeri Zwart
Buikvet verbranden Groningen - Joeri Zwart

Hoe val je af in de overgang?

Het fenomeen van een vertraagde stofwisseling bij vrouwen tijdens de overgang is een complexe biologische realiteit, geworteld in de diepgewortelde interconnectiviteit van hormonale, fysiologische en genetische factoren. Het begrijpen van dit proces vereist een zekere mate van inzicht in de biochemische werking van het vrouwelijk lichaam.

Ten eerste speelt oestrogeen, het primaire vrouwelijke geslachtshormoon, een cruciale rol in het reguleren van de stofwisseling. Gedurende de vruchtbare jaren van een vrouw, waarin oestrogeen in overvloed aanwezig is, draagt dit hormoon bij aan een verhoogd basaal metabolisme. Het bevordert de vetafbraak en beheert de energiehuishouding op een wijze die gunstig is voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Echter, tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen dramatisch af, wat een cascade van veranderingen in het lichaam in gang zet.

De vermindering van oestrogeen heeft directe implicaties voor de stofwisseling. Het verstoort de regulatie van insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Deze ontregeling kan leiden tot insulineresistentie, wat het moeilijker maakt voor cellen om glucose op te nemen. Dit kan leiden tot gewichtstoename en een neerwaartse druk uitoefenen op de stofwisseling.

Een ander hormoon, thyroxine of T4, geproduceerd door de schildklier, speelt ook een vitale rol in het reguleren van de stofwisseling. T4 wordt omgezet in het actievere hormoon T3 in de weefsels van het lichaam. De afname van oestrogeen kan echter interfereren met deze conversie, waardoor de beschikbaarheid van T3 afneemt. Dit vertraagt de stofwisseling verder, aangezien T3 de snelheid waarmee het lichaam calorieën verbrandt, regelt.

Desalniettemin zijn er strategieën, waaronder correcte en op maat gemaakte weerstandstraining en aandacht voor voedingskeuzes, die kunnen helpen om de negatieve effecten van een vertraagde stofwisseling te minimaliseren. Je kunt dus overgangskilo’s kwijtraken.

Waarom verdwijnt je taille in de overgang?

Een sleutelfactor in het begrijpen van de toename van buikvet bij vrouwen in de menopauze is de afname van oestrogeen. Oestrogeen is een hormoon dat invloed heeft op verschillende processen in het lichaam, waaronder de vetverdeling. Tijdens de reproductieve jaren bevordert oestrogeen de opslag van vet in onder andere de heupen en dijen, wat vaak wordt aangeduid als het ‘gynoïde’ patroon. Naarmate de oestrogeenspiegels dalen tijdens de menopauze, verschuift de vetverdeling naar het zogenoemde ‘android’ patroon, waarbij vet zich ophoopt rond de buikstreek.

Een andere factor die bijdraagt aan de toename van buikvet is insulineresistentie. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert en invloed heeft op de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Tijdens de menopauze neigen vrouwen vaak naar een verminderde insulinegevoeligheid, wat betekent dat hun cellen minder responsief zijn op de effecten van insuline. Dit kan leiden tot hogere insulinespiegels in het bloed, wat op zijn beurt de opslag van vet rond de buikstreek stimuleert.

Stress en het hormoon cortisol spelen ook een rol bij de toename van buikvet bij vrouwen in de menopauze. Onderzoek heeft aangetoond dat chronische stress de productie van cortisol kan verhogen, wat op zijn beurt vetopslag rond de buik kan bevorderen. Dit wordt vaak aangeduid als “stressbuik” en kan bijdragen aan de veranderingen in lichaamssamenstelling tijdens de menopauze.

Genetische predispositie speelt ook een rol bij de vetopslag tijdens de menopauze. Sommige vrouwen hebben mogelijk een genetische aanleg voor het opslaan van vet rond de buikstreek, wat de neiging tot een toename van buikvet kan versterken. Dit kan verklaren waarom sommige vrouwen gevoeliger zijn voor deze veranderingen in lichaamssamenstelling dan andere.

 

Hoe kom ik van mijn overgangsbuik af?

Er zijn veel componenten en nog meer details hierover te noemen. Ik beperk me hier tot de twee belangrijkste invloeden.
1. Fyto-oestrogenen
2. Correcte weerstandstraining

Fyto-oestrogenen
Hoe val je af in de overgang? Kijkend naar voeding, is een dieet dat rijk is aan fyto-oestrogenen een waardevol hulpmiddel voor vrouwen in de overgang die willen afkomen van buikvet. Dit kan worden verklaard door de complexe interactie tussen deze plantaardige stoffen en het hormonale systeem.

Fyto-oestrogenen zijn natuurlijke verbindingen die qua structuur enigszins lijken op oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. Ze zijn te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder sojabonen, lijnzaad, peulvruchten en bepaalde groenten en fruit. Wanneer ze worden geconsumeerd, kunnen fyto-oestrogenen een zekere affiniteit hebben voor oestrogeenreceptoren in het lichaam.

Tijdens de overgang ervaren vrouwen aanzienlijke schommelingen in hun oestrogeenspiegels, wat kan leiden tot een verandering in de vetverdeling, met name rond de buikstreek. Fyto-oestrogenen kunnen op verschillende manieren van invloed zijn op deze situatie.

Ten eerste kunnen ze helpen de effecten van verminderd oestrogeen te verzachten door te binden aan oestrogeenreceptoren en sommige van de fysiologische responsen die verband houden met oestrogeen na te bootsen. Dit kan het lichaam helpen om een zekere hormonale balans te handhaven, wat gunstig kan zijn voor de vetverdeling.

Ten tweede zijn fyto-oestrogenen in staat om de enzymen te remmen die betrokken zijn bij de omzetting van testosteron in oestrogeen. Een teveel aan oestrogeen in verhouding tot testosteron kan leiden tot een grotere neiging tot buikvetopslag, dus het verlagen van dit hormonale onevenwicht kan helpen bij het verminderen van buikvet.

Bovendien kunnen fyto-oestrogenen ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de stofwissingsfunctie ondersteunen, wat beide bijdragen aan het verminderen van buikvet.

 

Correcte weerstandstraining
Verder doe je er goed aan 1 a 2 keer per week een intensieve weerstandstraining uit te voeren. Vaker niet zeker niet beter. Minder vaak, maar nog intensiever is eerder the way to go. Meestal zijn minder oefeningen, maar een hogere intensiteit ook een stap in de goede richting.

De gunstige effecten hiervan kunnen worden toegeschreven aan diverse fysiologische en metabolische mechanismen.

Allereerst versnelt intensieve weerstandstraining het metabolisme. Dit komt doordat spierweefsel meer calorieën verbruikt dan vetweefsel, zelfs in rust. Naarmate vrouwen ouder worden en de spiermassa natuurlijk afneemt, kan dit leiden tot een tragere stofwisseling. Door krachttraining kunnen vrouwen de spiermassa vergroten of behouden, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een verhoogde calorieverbranding gedurende de dag.

Daarnaast kan intensieve weerstandstraining de insulinegevoeligheid verbeteren. Tijdens de overgang ervaren sommige vrouwen insulineresistentie, wat de neiging tot vetopslag, vooral rond de buikstreek, kan vergroten. Weerstandstraining kan de cellen helpen om efficiënter op insuline te reageren, wat gunstig is voor het handhaven van een stabielere bloedsuikerspiegel en het verminderen van vetopslag.

Onder meer hormonen zoals adrenaline stimuleren de afbraak van vetzuren in vetweefsel en hun afgifte in de bloedbaan voor energieproductie. Onder invloed van adrenaline en andere hormonen geeft dus buikvet zijn vetzuren af voor energie.

Bovendien kan weerstandstraining het niveau van groeihormoon verhogen, wat op zijn beurt kan helpen bij de afbraak van vet. Dit hormoon is betrokken bij de regulatie van de vetstofwisseling en kan bijdragen aan een vermindering van buikvet.

Een ander belangrijk voordeel van intensieve weerstandstraining is het zogenaamde ‘afterburn’ effect. Dit houdt in dat het lichaam na een intensieve weerstandstraining nog steeds extra calorieën verbrandt om te herstellen en spieren op te bouwen. Dit effect kan enkele dagen aanhouden, afhankelijk van de intensiteit en volume van de training.

Ten slotte kan weerstandstraining de lichaamssamenstelling verbeteren door vet te verminderen en spieren te vergroten. Dit kan resulteren in een strakkere taille en een vermindering van het buikvet.

 

Is vraag ‘Hoe val je af in de overgang?’ nog niet volledig beantwoord en wil je exact weten wat jij nodig hebt om af te vallen?

 

Kom in een gratis sessie ontdekken tot welk plan van aanpak wij komen nadat je bij ons bent geweest voor een gratis sessie.

Stap 1. Doe onze (gratis) MenoMetaboCheck.
Dit is een screening om je menopauze symptomen en metabolische type te evalueren.

Stap 2. Krijg snel inzicht in effectieve menopauze strategieën voor jou.
De resultaten helpen je zowel je metabolische type en de (mate van) overgangssymptomen te begrijpen, levensstijl veranderingen aan te bevelen en de juiste interventies te overwegen.

Stap 3. Kies één of meer strategieën
Maak een weloverwogen keuze uit mogelijke strategieën om symptomen van de menopauze te verminderen en keer de gevolgen, zoals gewichtstoename, om.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Wat is je naam?(Vereist)
Wil je meer informatie of een (gratis) introductiesessie inplannen?(Vereist)
Voor welke vestiging wil je je aanmelden?(Vereist)
We kunnen jou het beste bereiken door te
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
joeri-zwart-whatsapp