Ga naar de inhoud

Waar ik het over wil hebben in deze blog is het onderwerp dat al weken lang voorpaginanieuws vormt: Covid-19. Het is een aanslag op je longen: hét orgaan om zuurstof mee binnen te krijgen. Je krijgt het letterlijk benauwd: en dat is een hele nare ervaring.

Met deze blog deel ik je iets vanuit mijn expertise. Met de volgende trainingstip kun je je lichaam triggeren om efficiënter met zuurstof om te gaan.
En nee, dat is
niet dat je je longen traint of dat je vaker aan traditionele conditietraining (waaronder ‘cardio’) moet doen. Ik geef je iets mee waardoor je je lichaam triggert om veel efficiënter om te gaan met zuurstof.

Beetje biologie
Ik begin met een beetje biologie: harde wetenschap over hoe jouw lichaam omgaat met zuurstof.

In je rode bloedcellen komt hemoglobine voor. Als jij ademhaalt en zuurstof door je longen naar binnen haalt, bindt zuurstof zich aan het hemoglobine. Het hemoglobine – dat dus (als deel van je bloed) rondgepompt wordt door je hart – brengt de zuurstof door je hele lichaam, naar de diverse lichaamscellen. Daar laat het zuurstof los: het zuurstof wordt namelijk gebruikt door de cellen (celademhaling). Bij het verbruik van het zuurstof door deze cellen ontstaat weer kooldioxide. Dit neemt het hemoglobine weer mee terug naar je longen, waar je het uitademt.

Onder normale omstandigheden laat het hemoglobine niet al het zuurstof los dat het meegenomen heeft uit de longen. Een deel blijft ‘plakken’ aan het hemoglobine en wordt weer mee teruggenomen naar de longen. Dat komt bijvoorbeeld voor bij weefsels in rust: daar wordt minder zuurstof verbruikt dan bij weefsels die hard moeten werken.

De Deense Christian Bohr ontdekte dat (simpel gezegd) naarmate we meer koolstofdioxide in ons bloed hebben, hemoglobine meer zuurstof loslaat. Dit noemen we het Bohr-effect. In principe is koolstofdioxide een soort signaal voor hemoglobine om daar het zuurstof los te laten.

Train voor meer zuurstof
En nu maak ik de sprong naar training, of beter gezegd: naar High Intensity Training (hierna: HIT). Want niet alleen kooldioxide bloed beïnvloedt de mate waarin zuurstof wordt losgelaten. (Overigens, verwar HIT niet met het populaire High Intensity Interval Training (HIIT).Het verschilt maar één letter in de afkorting, maar de soorten training zijn nagenoeg compleet verschillend.)

Tijdens HIT, dat zich kenmerkt door een zeer hoge trainingsintensiteit, vormt je lichaam melkzuur dat (onder andere) wordt opgebroken in waterstofionen. Deze waterstofionen veranderen de vorm van het hemoglobine dusdanig dat het makkelijker zuurstof loslaat. Hierdoor “plakt” hemoglobine dus minder sterk aan zuurstof als het eenmaal in je lichaam wordt getransporteerd. Hemoglobine laat dus zuurstof veel gemakkelijker los in je lichaam. Je lichaam gebruikt hierdoor per saldo meer zuurstof uit elke teug lucht die jij inademt.

Beter nog: als je voor een lange periode regelmatig op hoge intensiteit traint (HIT), dan maakt je lichaam een stofje (2,3 DPG) aan dat het transport van zuurstof naar je lichaamscellen duurzaam verbetert. Ditzelfde stofje komt voor in het lichaam van mensen die op grote hoogte wonen waardoor ze veel beter om kunnen gaan met ijle lucht. Met andere woorden: met de juiste trainingsprikkel, die je alléén afgeeft als je op een zeer hoge intensiteit traint zoals met HIT, kun je lange tijd enorm profiteren van een uiterst efficiënte zuurstoftoevoer naar je lichaamscellen!

Meer weten over HIT?
Zelf meer nalezen over HIT in een uitgebreid blog? Klik dan hier.

De trainingsmethode van top tot teen begrijpen met een boek? Kijk eens hier.

Specifieke vragen over HIT?
In deze bijzondere tijd maak ik graag tijd vrij om jouw vragen te beantwoorden. Neem dus gerust contact met me op – helemaal vrijblijvend.

joeri-zwart-whatsapp