Ga naar de inhoud
Personal trainer demonstreert oefening aan klant - Joeri Zwart
Personal trainer met klant - Joeri Zwart
 • Zijn er verschillende vormen van personal training?
 • Hoe ziet een doorsnee personal trainingssessie eruit?
 • Wat is een personal trainer?
 • Wat kan een personal trainer voor je betekenen?
 • Wat valt buiten het vakgebied van een personal trainer?
 • Zijn er verschillende soorten personal trainers?
 • Wat zijn kenmerken van een goede personal trainer?
 • Wat is de vergoeding voor personal training?

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Zijn er verschillende vormen van personal training?

Je kunt grofweg onderscheid maken in drie verschillende vormen:

 • Normale personal training (1 op 1 begeleiding)
 • Duotraining (1 op 2 begeleiding)
 • Smallgrouptraining (1 op 3-10 begeleiding)

Ook kun je personal training onderscheiden naar te gebruiken materiaal. Je kunt namelijk trainen met fitnessmachines, dumbbells, barbells, kettlebells, elastieke banden of lichaamsgewicht. Verder kun je onderscheid maken tussen trainingsmethoden. Zo kun je bijvoorbeeld trainen door middel van boksen of kiezen voor intervaltrainingen.

Al met al zijn er dus behoorlijk wat verschillende vormen van personal training. Je leest tussen de zinnen door al wel dat je op verschillende manieren fit kunt worden. Het is vervolgens aan jouw trainer om te bepalen welke vorm het beste bij jou past. Hij is immers de expert op dit gebied.

Belangrijk bij het bepalen van een passende trainingsvorm, is het trainingsdoel (bijvoorbeeld sterker worden en/of betere conditie opbouwen) en eventuele blessures of beperkingen.

Hoe ziet een doorsnee personal trainingssessie eruit; wat kun je verwachten?

Tijdens personal training krijg je een-op-een begeleiding van een trainer waarmee jij besloten hebt te gaan werken. Jouw trainer bereidt al jouw trainingen voor, instrueert je tijdens de training en evalueert jouw resultaten. Een expert doet je denkwerk.

Iedere personal trainer en elke sportstudio werkt weer anders. Zo ook de eerste keer dat je langskomt. Als het goed is neemt je personal trainer tijdens de eerste afspraak de tijd om je te leren kennen en neem je samen onder meer je doelen, leefstijl en eventuele beperkingen door.

Idealiter beginnen de volgende sessies met de vraag naar hoe het met je gaat en of er bijzonderheden zijn waarmee rekening gehouden moet worden. Vervolgens neemt de trainer eventueel kort de training met je door.

 

 

Joeri Zwart
Personal trainer demonstreert oefening aan klant - Joeri Zwart
Persoon die met gewichten traint - Joeri Zwart
Persoon die buikspieroefeningen doet - Joeri Zwart

Als je eenmaal met je trainer aan de slag gaat met een nieuwe oefening, zal hij je – als het goed is – eerst uitleggen hoe je een oefening moet uitvoeren, waarbij hij de oefening zo nodig demonstreert. Als je zelf de oefening uitvoert, geeft hij je idealiter aanwijzingen en tips.

Je trainer hoort de oefeningen en variabelen voor jou bij te houden. Welke oefeningen je gedaan hebt, op welk gewicht, hoelang en/of hoeveel herhalingen je gemaakt hebt – hij hoort te weten hoe je presteert op korte en lange termijn.

Wat is een personal trainer?

Net als alle mensen, kunnen personal trainers erg verschillen. Wat ze doorgaans wel gemeen hebben, zijn de volgende drie punten:

 • Personal trainers (willen mensen) helpen een gezonde levensstijl na te streven en/of te behouden;
 • Personal trainers (willen mensen) leren over de mogelijkheden van lichaamsbeweging en gezond leven;
 • Personal trainers (willen mensen) motiveren hun persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken.

Het is belangrijk te vermelden dat het geen beschermd beroep betreft. Dat betekent dat trainers geen specifiek diploma, registratie of keurmerk hoeven te hebben (gehaald) om zich personal trainer te mogen noemen. Daarom doe je er goed aan scherp te zijn op de kennis en kunde van een trainer.

 

Joeri Zwart
Personal trainer met klant - Joeri Zwart

Wat kan een personal trainer voor je betekenen?

Een personal trainer kan je helpen bepaalde fitness- en gezondheidsdoelen te bereiken. Maar hiervoor moet een trainer wel de nodige kennis in huis hebben. Als je een goede trainer zoekt, let dan op de volgende punten:

 • Kennis van menselijke anatomie en de concepten van functioneel vermogen, bewegingswetenschap en basisvoeding;
 • Vaardigheid klanten zowel initieel als progressief succesvol te beoordelen en te screenen;
 • Vaardigheid gezondheids- en fysieke fitnessprogramma’s te ontwerpen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften, wensen en doelen;
 • Vaardigheid fitnessprogramma’s uit te voeren die zowel veilig als effectief zijn;
 • Grondig begrip van cardiovasculaire, flexibiliteits- en weerstandsoefeningen;
 • Toewijding aan persoonlijke en professionele integriteit.

Zijn er verschillende soorten personal trainers?

Zoals eerder al gezegd, is het beroep van personal trainers niet beschermd. In principe kan iedereen zich dus personal trainer noemen. Niettemin hebben veel trainers een opleiding genoten en zijn ze gepassioneerd en gemotiveerd om door te leren.

Je zult ook vaak zien dat trainers een bepaalde specialisatie gekozen hebben, waarin ze zich verdiepen (en mee bezig houden, waarover zo meer). Voorbeelden van specialisaties, geformuleerd in termen van doelgroepen, zijn:

 • Mensen die willen afvallen;
 • Mensen die kracht willen opbouwen (en behouden);
 • (Top)sporters;
 • Mensen die trainen voor hun mentale gezondheid (stress release);
 • Zwangere vrouwen;
 • Mensen met blessures, aandoeningen of ziekte (soms in samenwerking met een fysiotherapeut)

Voor bovenstaande doelgroepen (specialisaties) kunnen personal trainers opleidingen en curcussen volgen. Maar ook ervaring speelt een grote rol in de kennis en kunde van een trainer. Immers, iets groeit in de mate waarmee je het aandacht geeft. Iemand die bijvoorbeeld alleen maar mensen helpt met afvallen zal op een gegeven moment veel beter kunnen kijken naar en kritischer zijn op iemands afvalproces dan iemand die ‘allround’ is.

Het kan dus goed zijn om te informeren bij je potentiële personal trainer naar zijn ervaring met mensen zoals jij.

Wat valt buiten het vakgebied van een personal trainer?

Omdat het beroep van personal trainer een vrij beroep is, zijn er grote verschillen in expertise. Wel is het van belang om van enkele absolute buitengrenzen af te weten, of beter gezegd: de taken die niet bij het werk van een personal trainer horen en waar hij zich dan ook van zou moeten weerhouden (als personal trainer zijnde). Dit zijn de volgende taken:

 • Medisch advies geven of proberen een medische diagnoses te stellen;
 • Fysiotherapeutisch advies geven;
 • Massages geven;
 • Psychologisch advies

Ook wat voedingsadvies betreft, mag je kritisch zijn op wat een personal trainer je vertelt. Voeding en diëtetiek is immers een heel ander vakgebied en niet iets waarvan elke trainer voldoende afweet.

Je doet er dan ook goed aan je trainer te vragen naar waar hij zijn kennis vandaan heeft en hoe hij bij adviezen komt, voordat je deze opvolgt. Niettemin, als je serieuze of ernstige klachten of problemen hebt waarvan je denkt dat deze veroorzaakt zijn door voeding, is het raadplegen van een arts of diëtist nog altijd de beste optie.

Personal trainer met klant - Joeri Zwart
Personal trainer die een klant traint - Joeri Zwart

Wat zijn kenmerken van een goede personal trainer?

Ons advies is om te zoeken naar een personal trainer:

 • die niet alleen een goede leraar en expert op het gebied van fysieke fitheid is, maar ook een ondersteunende en motiverende rol op zich neemt;
 • die kan luisteren naar jouw wensen en behoeften en doorvraagt om onderliggende problemen en obstakels te identificeren;
 • die niet zijn eigen idealen en doelen oplegt;
 • die zich professioneel gedraagt en bewust is van de grenzen van zijn kennis en kunde
 • die betrokkenheid, inlevingsvermogen en compassie toont: die het beste met jou voor heeft.

Wat is een redelijke vergoeding voor personal training?

Het eerste wat mensen vaak denken al ze de prijzen van een (goede) personal trainer zien, is dat het ‘wel erg duur is’. Dat komt doordat ze de prijzen van de personal trainer vergelijken met die van een abonnement op een sportschool. En ja, het totaalbedrag van een goede personal trainer is per maand duurder dan een maand bij de sportschool. Maar hier schuilt een denkfout: het is appels met peren vergelijken.

Trainen bij een sportschool en trainen onder begeleiding van een personal trainer zijn twee totaal verschillende activiteiten – hoewel beide op het gebied van sport.

In de meeste sportscholen train je (zo goed als) volledig zelfstandig. Misschien dat er soms een instructeur naar je toe loopt om je wat tips te geven of je soms kort te helpen met het opstellen en evalueren van een trainingsschema, maar het niveau van kennis en vaardigheid is vaak maar beperkt. Bovendien word je niet persoonlijk begeleid, gemotiveerd en wordt er niet met je meegedacht over hoe je het beste je doelen kunt bereiken.

Een goede personal trainer is daarentegen de expert die ervoor zorgt dat je de juiste oefeningen doet voor jouw doel en jouw lichaam. Hij ontzorgt je, van het moment dat je binnenkomt totdat je weggaat: hij houdt je resultaten bij, denkt met je mee, blijft programma’s evalueren en houdt in de gaten hoe jij je de training en oefeningen uitvoert.

Prijzen tussen verschillende personal trainers kunnen behoorlijk verschillen. Dit kan liggen aan het feit dat sommige trainers bij een sportschool training geven, anderen een eigen ruimte huren en weer anderen aan huis training komen geven. Ook kunnen prijzen oplopen vanwege hun (aantoonbare) bijzondere expertise of simpelweg vanwege populariteit.

Gemiddeld rekenen Personal Trainers € 25,- tot € 50,- per sessie van 30 minuten, € 40,- tot € 75,- per uur.

Small Group training per uur begint vaak rond de € 15,- sessie en kan oplopen tot € 25,-.

Overigens staat bij het merendeel van de Personal Trainers de kosten voor deze persoonlijke trainingssessies los van je lidmaatschap bij de sportschool waar de Personal Trainer zijn cliënten traint.

Tip: Vraag rechtstreeks aan de Personal Trainer of hij/zij ook prijsvoordeel geeft als jij bereid bent je voor langere tijd te commiteren. Veel trainers bieden namelijk kortingen voor bulksessies.

"(Vereist)" geeft vereiste velden aan

Wat is je naam?(Vereist)
Wil je meer informatie of een (gratis) introductiesessie inplannen?(Vereist)
Voor welke vestiging wil je je aanmelden?(Vereist)
We kunnen jou het beste bereiken door te
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
joeri-zwart-whatsapp