Wat is fitness?
De term fitness is een breed begrip geworden de afgelopen jaren. Binnen te term fitness vallen eigenlijk alle oefeningen die je doet om fitter en/of gezonder te worden. Denk bijvoorbeeld aan krachttraining of cardiotraining.
Fitnessniveau en gezondheid
Deze twee termen worden vaak met elkaar geassocieerd. Maar is dat wel terecht? Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden moeten we beide begrippen kennen. Te beginnen met fitness. Zoals in het vorige kopje beschreven zijn het veel verschillende oefeningen die mensen doen voor kun gezondheid. Iemands fitnessniveau zegt dus iets over de mate van belasting wat iemands lichaam aankan en ook van kan herstellen. Gezondheid is daarentegen iets heel anders. Ik beschrijf gezondheid als het niet aanwezig zijn van ziektes, blessures of andere mankementen waardoor iemand belemmerd wordt in het dagelijks leven.
Om als voorbeeld te nemen heeft een bodybuilder of een topsporter een heel hoog fitnessniveau. Alleen vaak is de gezondheid van deze mensen niet geweldig goed. Ze hebben vaak last van blessures en ziektes en hun mentale gezondheid heeft er vaak ook enorm onder te leiden. Iemands fitnessniveau hoeft dus niet altijd iets met elkaar te maken hebben. Echter is het wel zo dat je door het verhogen van je fitnessniveau je ook je gezondheid kunt verbeteren.
Hoe moet je trainen voor je gezondheid?
Om vrij van ziektes en blessures te blijven moet je weten hoe je veilig traint. Onze manier van trainen gebaseerd op HIT is een van de meest effectieve en veiligste manieren om je gezondheid en fitnessniveau te verbeteren. Tijdens een correcte HIT training train je niet alleen je kracht, maar ook je conditie.
Het belangrijkste tijdens een oefening is de uitvoering. Neem als voorbeeld de leg press. Tijdens deze oefening beweeg je langzaam en gecontroleerd. Mik op ongeveer 4 a 5 seconden naar boven en 4 a 5 seconden naar beneden. De omkeerpunten boven- en onderin probeer je zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk hierbij aan een auto die stopt voor het stoplicht en weer optrekt. Verder is het belangrijk dat je binnen je actieve beweegbereik blijft. Als je naar beneden beweegt en je rug kan hierbij niet recht blijven, weet je dat je te ver gaat. Je moet de volgende keer dus iets eerder stoppen.
Als je tijdens een oefening toch te snel beweegt of verder gaat dan dat je eigenlijk kan dan is de kans op een blessure aanwezig.
Voorkomen van blessures
Blessures kunnen verschillende oorzaken hebben. Dit kan overbelasting, verkeerd gebruik of een ongeluk zijn. Dat laatste kun je helaas niet veel aan doen maar de eerste twee wel. Veelvoorkomende blessures zijn blessures aan de knie, schouder en onderrug
Een knieblessure heeft vaak als oorzaak dat het kniegewricht niet sterk genoeg is. Bij sporten waar veel gerend of gesprongen moet worden komen knieblessures vaak voor. Door oefeningen te doen zoals bijvoorbeeld een squat, leg press, leg extention en leg curl kun je het kniegewricht sterker maken. Door de oefeningen op een langzaam tempo uit te voeren zorg je ervoor dat er niet in één keer een grote belasting op je knie komt. Na de oefeningen gadaan te hebben moeten je spieren, maar ook je banden en pezen herstellen van de belasting. Als deze volledig zijn hersteld, zijn ze sterker dan voor de belasting. Sterkere banden en pezen zorgen voor minder snelle overbelasting en verkleinen dus de kans op blessuren.
Een blessure aan de onderrug komt ook vaak voor. De oorzaak hiervan is meestal het verkeerd optillen van dingen. Het is dus van groot belang dat als je iets optilt je wervelkolom neutraal blijft. Hij een te grote holling of buiging van de wervels komt er te veel stress op de tussenwervelschijven. Dit geld ook voor draaien. Draai je wervelkolom dus niet tijdens het optillen van iets zwaars.
Vele mensen beschouwen de deadlift als een gevaarlijke oefening. Enigszins terecht, omdat dat ook zeker het geval is bij een verkeerde uitvoering. Bij een goede uitvoering kan de deadlift juist een hele goede manier zijn om je vervelkolom te verstevigen en alle spieren rondom beter te laten functioneren. Wat we vaak in de praktijk zien is dat mensen die de deadlift uitvoeren onder professionele begeleiding zelden rugklachten meer hebben.
Schouderblessuren komen vaak voor bij mensen die fanatiek aan fitness doen. De reden hiervoor kan verschillen. De uitvoering van sommige oefeningen is vaak een van de redenen. Bij bijvoorbeeld een bench press zie ik vaak mensen alles eraan doen om maar zo veel mogelijk gewicht te verplaatsten. Hierbij draaien meestal de schouders mee in dit zorgt voor onnodig veel druk op het gewricht. Verder gaan mensen vaak te ver naar achteren met een fly en komen ze buiten hun veilige beweegbereik. Door te ver te gaan komt er te veel spanning op de pezen dat je hier last van zou kunnen krijgen. Zorg er dus altijd voor dat je de uitvoering van een oefening voor het gewicht kiest.