Ga naar de inhoud
Trainingsruimte met dumbbells - Joeri Zwart
Joeri Zwart

De trend van de 21ste eeuw: gezond ouder worden

Healthy ageing staat voor gezond ouder worden door bewuste keuzes te maken. Het doel is om de kansen op gezondheid te vergroten zodat ouderen actief aan de samenleving kunnen deelnemen en een onafhankelijk leven kunnen leiden met een goede kwaliteit van leven¹. Daarbij gaat het niet alleen om het voorkomen en uitstellen van ziekten en sterfte. Het gaat vooral ook om het voorkomen en terugdringen van beperkingen in het functioneren en het bevorderen van de zelfredzaamheid, participatie in de maatschappij en een goede kwaliteit van leven. Dit is een formele en volledige definitie.

¹Swedish National Institute of Public Health. ‘Healthy Ageing- A challenge for Europe’ (2006).

Ouder worden en kwaliteit van leven

Dat bij de mens een limiet zit aan het aantal jaren dat we leven, komt doordat het lichaam (op natuurlijke wijze) schade oploopt, oftewel: ouder wordt. Je hebt vast weleens mensen gezien die ongeveer even oud zijn, maar waarbij de een duidelijk ouder lijkt dan de ander. Of een oudere man of vrouw die nog hele triathlons loopt maar al dik in de zeventig zit maar er amper ouder uitziet dan een jaar of vijftig. Dat zijn voorbeelden van dat achteruitgang of ‘ouderdomsschade’ niet altijd met tijd te maken heeft.

Ouder worden zou ik dan ook omschrijven als een progressieve achteruitgang van fysiologische functies. Met andere woorden, ouder worden is het oplopen van schade op een natuurlijke wijze, maar waarvan je niet meer herstelt. Dit is deels afhankelijk van tijd, maar je kunt er ook een heleboel aan doen om die achteruitgang te remmen; je lichaam de mogelijkheid te geven de schade te herstellen.

De conclusie die je hieruit kunt trekken is: je wilt je lichaam de kans geven schade te laten herstellen zodat jij zo lang mogelijk op jouw hoogste niveau van gezondheid kunt blijven. Hoe hoger je niveau van gezondheid, hoe hoger de kwaliteit van je leven is.

Personal trainer met klant - Joeri Zwart
Personal trainer met klant - Joeri Zwart
Joeri Zwart
Personal trainer met klant - Joeri Zwart

Wat is voor jou de norm?

Iemand kan zich goed en gezond voelen, zelfs als hij medisch gezien ziek of gehandicapt is. Oudere mensen hebben tegenwoordig vaak een chronische ziekte, maar dit hoeven we niet zomaar te accepteren. Met kennis en een beetje discipline kun je een gezonde levensstijl aannemen, en kunnen veel aandoeningen voorkomen worden, of zelfs herstellen.

joeri-zwart-whatsapp