Ga naar de inhoud

Waarom moet je sporten?

Er zijn genoeg redenen waarom sporten, en bewegen in het algemeen gezond zijn. Ten eerste verbrand je calorieën tijdens het bewegen. Dit draagt bij een gezond gewicht. Daarnaast verbeter je je conditie vooral als je intensief beweegt. Als je hebt gesport ben je ‘s avonds ook vaak eerder moe waardoor je beter slaapt. Dit heeft ook weer vele voordelen. Waaronder dat je je fitter en energieker voelt.

Hoe kun je meer bewegen?

Je wilt meer gaan bewegen/sporten maar je hebt een drukke agenda en je weet niet wat je moet doen en hoe. Hieronder vind je een paar tips die je misschien kunnen helpen.

Kleine aanpassingen maken een groot verschil.

Het makkelijkst is om te beginnen met een aantal kleine aanpassingen. Als je deze aanpassingen een tijdje volhoudt, kun je hier al een groot verschil mee maken. Een aantal kleine aanpassingen die je kunt maken zijn:

  • Neem wat vaker de trap
  • Ga af en toe een rondje lopen
  • Neem de fiets in laats van de auto
  • Parkeer je auto achteraan op de parkeerplaats
  • Doe huishoudelijke klusjes
  • Maak een wandeling tijdens de pauze

Ga samen sporten

Wil je naar de sportschool maar heb je weinig motivatie? Zoek dan een maatje waarmee je samen kunt sporten. Op deze manier ga je waarschijnlijk vaker en hou je het langer vol. In plaats van een vriend of vriendin kun je er ook voor kiezen om met een trainer te gaan sporten. Die let op je uitvoering en kan je vertellen waarom je welke oefeningen moet doen.

Zoek iets wat je leuk vindt

Als je iets leuk vindt hou je het langer vol. Belangrijk dus dat je niet met tegenzin heen gaat. Je kunt ervoor kiezen om een sport te doen die je zelf gewoon heel leuk vindt om te doen. Voor bijna iedereen raad ik krachttraining aan. Misschien voor jou niet leukste om te doen. Wat het voor je alsnog leuk kan maken zijn de resultaten die je ermee haalt. Je raakt dan nog meer gemotiveerd om door te gaan.

Wat past het best bij jou?

Als je tijd vrij hebt gemaakt om te sporten moet je eerst gaan bedenken welke sport je gaat doen. Doe je iets wat je niet leuk vindt, dan hou je het ook niet lang vol. Zorg er dus voor dat je iets vindt wat je niet erg vindt om te doen. Een aantal sporten wil ik graag even bespreken.

Krachttraining

Nagenoeg iedereen raad ik aan om krachttraining te doen. Wie wil nou niet sterker worden, een betere conditie krijgen en strakker in zijn/haar vel zitten? Het doen van krachttraining biedt een hoop voordelen waar bijna iedereen wel wat aan heeft. Je wordt sterker en algemene conditie wordt beter. Dit is natuurlijk in het dagelijks leven altijd handig. Ook bouw je spiermassa op. Dit is voor velen een doel omdat het er mooi uitziet, maar oom als je wilt afvallen is dit een belangrijk weefsel. Spiermassa heeft namelijk best wel wat calorieën nodig om onderhouden te worden. Je verbrandt dus elke dag automatisch meer calorieën.

Wandelen

Voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid en voor sommige mensen een echte sport. Alhoewel het niet de meest intensieve sport is, is het voor velen wel een goede aanvulling op hun dagelijks leven. Een sport zoals Hardlopen kan ervoor zorgen dat je gewrichten sneller slijten dan je zou willen (vooral bij meerdere keren per week). Wandelen is daarentegen veel minder belastend en daarnaast ook veel makkelijker om mee te beginnen. Je kunt het overal en altijd doen, ook even tussendoor bijvoorbeeld in de pauze.

Zwemmen

Als je het leuk vindt om te doen is zwemmen een hele goede optie om als sport te doen. Je gebruikt namelijk spieren uit je hele lichaam. Ook de spieren die je normaalgesproken bijna nooit gebruikt. Het is dus een goede aanvulling op je leefstijl. Bij gevoelige gewrichten is zwemmen ook een goede keuze omdat zwemmen nog minder belastend is dan wandelen.

Wat zijn de gevaren/risico’s?

Met sporten is de kans op blessures altijd aanwezig, alleen de mate waarop die kans aanwezig is verschild wel heel erg per sport. Zo zijn de meeste pleziersporten zoals voetbal, hockey en tennis vrij blessuregevoelig. Wees hiervan wel bewust voordat je hiervoor kiest. En kijk wat de meest voorkomende blessures zijn en hoe je die kunt voorkomen. Naast dat de kans op blessures groter is, is er ook meer slijtage aan gewrichten. Minder goed dus voor je lange termijngezondheid

Wil je een sport doen die minder belastend is voor de gezondheid (van je gewrichten)? Dan raad ik aan krachttraining te doen, te gaan wandelen of te gaan zwemmen. Tijdens deze sporten kun je natuurlijk ook een blessuren krijgen, maar mits je een goede techniek hanteert is deze kan heel erg klein

 

 

 

joeri-zwart-whatsapp