Ga naar de inhoud

Bastiaan (42 jaar) traint nu drie jaar bij Joeri Zwart Personal Training. Zijn kinderen heeft hij al beloofd dat hij ooit honderdtwintig kaarsen uitblaast. Of hem dat gaat lukken, valt nog te bezien, maar een uitzonderlijke levensstijl heeft hij zeker. Maar dat is niet altijd zo geweest: hij moest nog van ver komen.

Ik heb vanaf mijn 15e levensjaar tot mijn 30e gerookt en ben vanaf mijn 18e ongeveer het uitgaansleven gaan ontdekken – met alles erop en eraan. Toen er vervolgens een ingrijpende gebeurtenis plaatsvond in mijn leven, ben ik alleen nog maar meer en harder gaan feesten. Ik zocht grenzen op terwijl ik mijn gevoelens probeerde weg te stoppen,” zo schetst Bastiaan.

De sportschool bezocht hij al wel op jonge leeftijd, al was hij naar eigen zeggen jarenlang lui. Daarin kwam verandering met de komst van zijn zoons. “Ik denk dat zij een zeker keerpunt in mijn leven markeren. Ik zag in dat dingen anders moesten. Toen ben ik begonnen met personal training workouts, waardoor ik realiseerde dat ik wel degelijk dingen kon veranderen aan mezelf en mijn leven – vooral toen mijn lichaamsgewicht van 104 naar 90kg ging”, aldus Bastiaan.

Sinds afgelopen zomer heeft Bas het roer radicaal omgegooid. Vroeg naar bed en om 5.00 uur eruit. Direct daarna hardlopen, yogaoefeningen en ademhalingsoefeningen à la Wim Hof doen, en mediteren. Maar waarom zó hardcore? “Dat vroege tijdstip omdat ik wil starten voordat het gezin wakker wordt. Dan is het nog rustig en stil thuis en heb ik alle ruimte om alles te doen. Deze ochtendroutine maakt dat ik energiek en in balans aan de dag kan beginnen. Het motiveert me. En met de gewaarwording van de voordelen (van deze routine) ben ik ook nieuwsgierig geworden naar meer: ik ben meer en meer gaan zoeken naar de grenzen van waar mijn lichaam toe in staat is. Je zou dus wel kunnen stellen dat ik van het grenzen zoeken in het gebruik van genotsmiddelen, naar grenzen zoeken op fysiek vlak ben gegaan. En ja, ik ben blij dat ik nu in deze laatste fase zit.”

Ook wat betreft de inhoud van zijn koelkast is er behoorlijk wat veranderd. Zo bestond zijn dieet voorheen voornamelijk uit krieltjes, pasta, boterhammen, lekkere toetjes, koekjes en – soms per ongeluk – wat groenten. Daar mocht doordeweeks ook veel wijn en speciaal bier bij. „Ik lette er niet echt op,” zegt Bas, “maar nu wel! Zo doe ik nu ook spirulina en maca in smoothies en eet ik heel veel groente.” Alles wat hem gezond houdt om die 120 te halen – wat hij zijn zoons heeft beloofd, eet en drinkt hij op. Dat het soms zelfs ronduit vies is en niet altijd even ‘normaal’ wordt gevonden, wordt hij heet noch koud van. “Fuck it, gewoon doen.”

Maar wát hij eet en drinkt is nog niet eens alles. Zo begint Bas ook pas met eten om 12:00 uur en eet hij na het avondeten niets meer. In het begin vroeg hij zich af of zijn lichaam wel zo langer zonder eten kon elke dag, maar inmiddels is hij volledig overtuigd van het (bijna) grenzeloze vermogen van zijn lichaam. En nu is bijna niks meer te gek voor Bas. Zijn nieuwe doel is dan ook om een sixpack te krijgen voor de zomer. “Ook dat is mogelijk, dus zeg jij maar wat ik daarvoor moet doen.”

De take away van zijn verhaal is volgens hemzelf:

Fuck die shit, het is allemaal mentaal“

joeri-zwart-whatsapp