Ga naar de inhoud

Buikvet verliezen als vrouw

Het is geen gemakkelijke taak, buikvet verliezen als vrouw. Statistieken tonen aan dat een verontrustend aantal vrouwen worstelt met overtollig buikvet. Het goede nieuws is dat je niet hoeft te leven op rauwkost of urenlang op de crosstrainer hoeft te staan om buikvet te verliezen.

 

Het behoort tot de meest gestelde vragen in de fitnesswereld, maar het antwoord is anders dan meesten denken of zijn misleid te geloven. Specifiek buikvet targeten voor vermindering blijkt helaas fysiologisch niet mogelijk. Zelfs talloze crunches, sit-ups of andere buikspieroefeningen zullen je niet bevrijden van dat hardnekkige buikvet als vrouw. Het vergt meer dan alleen deze traditionele methoden. 

 

Gelukkig is er geen reden tot wanhoop. Er zijn concrete stappen die je kunt nemen om buikvet aan te pakken, niet alleen voor een slanker uiterlijk maar ook voor een betere gezondheid.

 

Buikvet gaat verder dan alleen een laagje onderhuids vet. Het omvat ook visceraal vet, dat diep in de buikholte ligt en de inwendige organen omgeeft. Dit vet is niet passief; het is metabolisch actief en produceert verschillende ontstekingsstoffen die de hormonen beïnvloeden die eetlust, gewicht, stemming en hersenfunctie reguleren, evenals de cortisolniveaus, die verband houden met stress. Het verhoogt het risico op aandoeningen zoals type 2 diabetes, hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

De aanpak van buikvet vereist een precieze benadering, bestaande uit (echt!) intensieve weerstandstraining, voedingsaanpassingen en een stimulans van de stofwisseling. Deze drie vormen de sleutel voor succes.

Buikvet verliezen vrouw - Joeri Zwart

Het verliezen van buikvet voor vrouwen: Onderhevig aan de wetten van de natuur

Laat je niet misleiden door mythes die beweren dat je meer kunt eten en toch kunt afvallen door een magische combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten of een stuk fruit van de hoogste boom. Net zoals je onderhevig bent aan de wet van zwaartekracht, ben je als mens gebonden aan de wet van thermodynamica. 

Deze wet stelt dat energie niet kan worden gecreëerd of vernietigd, maar alleen van de ene vorm. Ons lichaam werkt simplistisch uitgelegd als een machine die energie verbruikt en produceert. Als we meer energie binnenkrijgen dan we verbruiken, slaat ons lichaam het teveel aan energie op als vet. Dit kan leiden tot gewichtstoename. Om af te vallen, moeten we dus een negatieve energiebalans creëren: meer energie verbruiken dan we binnenkrijgen.

 

Hier zijn heus een paar kanttekeningen bij te maken, die het verbranden van buikvet als vrouw gemakkelijker kunnen maken. Desalniettemin, onthoud dat dit de basis is van afvallen. 

Buikvet verliezen: Vrouw tegenover man

Mannen hebben een grotere neiging om abdominaal visceraal vet te accumuleren in vergelijking met vrouwen voor de overgang. [1] Echter, tijdens en na de menopauze lijken de vrouwen te “winnen”. 

 

Tijdens de overgang vertraagt namelijk de stofwisseling, waardoor je minder energie verbrandt en meer vet vasthoudt. 

 

De toename van vetmassa gaat vaak gepaard met een verandering van het silhouet. Wisselingen in de hormoonhuishouding zijn de boosdoener bij deze twee veranderingen. Zo neemt het testosterongehalte toe. Testosteron zorgt ervoor dat je vet opslaat in je buik. Daarnaast maken de eierstokken gedurende de overgang steeds minder van het hormoon oestrogeen aan, wat van invloed is op de vrouwelijke rondingen.

 

Verbranden van buikvet als vrouw: Waar zit de winst?

Onder de vele factoren die bijdragen aan de accumulatie van buikvet, speelt levensstijl een cruciale rol. Je voedingspatroon is hierbij van groot belang.

 

Vermijd transvetten

Transvetten zijn kunstmatig geproduceerde vetten die ontstaan door het proces van gehydrogeneerde oliën, wat zeer ongunstig is voor de gezondheid. Ze kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, waardoor de gevoeligheid voor insuline afneemt en de opslag van buikvet wordt gestimuleerd. Kies in plaats daarvan voor vetten uit voedingsmiddelen zoals noten, zaden, avocado’s en vette vis.

 

Vermijd gemuteerde meervoudig onverzadigde vetten

Gemuteerde meervoudig onverzadigde vetten zijn bijzonder ongezond. Ondanks de associatie met plantaardige voeding, kunnen deze oliën gevoelig zijn voor oxidatieve stress, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dit proces resulteert in geoxideerde vetten die ontstekingen en celmutaties kunnen veroorzaken. Daarom leiden ze vaak tot gewichtstoename en moeten ze vermeden worden.

 

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten helpen bij het behouden van spiermassa, wat op zijn beurt de stofwisseling stimuleert. Een hogere spiermassa draagt bij aan een verhoogde calorieverbranding, zelfs in rusttoestand. Eiwitten reguleren ook de bloedsuikerspiegel, waardoor pieken en dalen worden voorkomen die kunnen leiden tot verlangens naar ongezonde voedingsmiddelen en de opslag van buikvet kunnen bevorderen.

 

Beperk geraffineerde koolhydraten

Het vermijden van geraffineerde koolhydraten kan gunstig zijn voor het verbranden van buikvet, omdat deze voedingsmiddelen vaak een hoge glycemische index hebben. Hierdoor kunnen ze leiden tot snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat de vetopslag bevordert, vooral rond de buikstreek.

 

Kies natuurlijke voedingsmiddelen

Het consumeren van uitsluitend natuurlijke producten kan gunstig zijn voor het verbranden van buikvet, omdat deze doorgaans vezelrijk en voedzaam zijn. Ze helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering, reguleren de bloedsuikerspiegel en verminderen overeten door een langer verzadigingsgevoel te bieden. Door natuurlijke producten te kiezen, vermijd je ook toegevoegde kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen en andere chemicaliën die een negatieve invloed kunnen hebben op het metabolisme.

Welk dieet helpt het beste voor vrouwen (in menopauze)?
Mediterrane dieet blijkt één van de beste diëten voor deze vrouwen te zijn. De correlatie wordt hier gelegd met de voedingsproducten in dit dieet, die rijk zijn aan oestrogeen in de vorm van fyto oestrogeen (ofwel plantaardige oestrogenen). De juiste voedselproducten zijn onder andere:
– lijnzaad
– sesamzaden
– gedroogde abrikozen
– kikkererwten
– fenegriek (fenegriekzaad en fenegriekbladeren)

 

Het Mediterrane dieet, bekend om zijn overvloed aan groenten, fruit, volle granen, olijfolie en vis, heeft daarnaast bewezen gunstig te zijn voor de darmflora. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering, een sterk immuunsysteem en een gezond metabolisme. Door het volgen van een Mediterrane dieet kun je de balans van micro-organismen in je darmen bevorderen, waardoor je spijsvertering en stofwisseling worden verbeterd.

 

Het verbranden van buikvet bij vrouwen: Inzichten vanuit onze expertise en ervaring

 

Het menselijk gedrag vertoont vaak voorspelbare patronen, en dit geldt ook voor vrouwen die worstelen met het verminderen van hun buikvet. We horen vergelijkbare verhalen van vrouwen die zelf proberen hun buikje kwijt te raken, maar hierin vaak falen. Hoewel basiskennis over voeding vaak aanwezig is, ontbreekt het vaak aan een stok achter de deur, zoals een vaste afspraak met ons als professionals. Bovendien, en crucialer, vinden vrouwen het soms moeilijk om de juiste richtlijnen en patronen voor zichzelf te vinden en vast te houden. Dit komt doordat elk individu uniek is en wat voor de een werkt, niet per se voor de ander effectief is. Als je er zelf niet uitkomt, doe je er goed aan professional hierin te raadplegen.

Verhoog je metabolisme en bouw spieren op

 

Een cruciaal aspect van een gezonde levensstijl is lichaamsbeweging. Door regelmatig te bewegen, verbrand je meer energie. Beweging verbetert de doorstroming van bepaalde stoffen, zoals chylomicronen in de lamina propria en lymfevaten, waardoor de kans op vetophoping in de buikstreek afneemt. Het stimuleert ook het transport van stoffen door het lichaam, waardoor ze minder snel worden opgeslagen in vetweefsel.

 

Tijdens krachttraining worden spieren gestimuleerd om te groeien en sterker te worden. Dit vereist extra energie, zowel tijdens als na de training, wanneer het lichaam bezig is met het herstel en de opbouw van spierweefsel. Deze zogenoemde afterburn leidt tot een toename van calorieverbranding, zelfs als je thuis op de bank ligt.

 

Krachttraining verhoogt daarnaast de gevoeligheid voor insuline, wat helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de opslag van overtollige calorieën als vet, met name rond de buikstreek, te verminderen.

 

Buikvet verliezen als vrouw: Intensief trainen

Vaak hebben mensen een onjuist idee van wat echte intensiteit inhoudt. Ze associëren het met simpelweg zweten en hijgen, zonder te beseffen wat ze werkelijk kunnen bereiken. Plus, ze houden niet accuraat hun resultaten bij waardoor ze geen objectief beeld hebben of ze vooruitgang boeken. 

 

Wil je ervaren hoe een op maat gemaakte, effectieve weerstandstraining eruitziet? Maak een afspraak voor een gratis introductieworkout en ontdek wat intensieve training voor jou kan betekenen.

Voetnoten
1. Front Physiol. 2019; 10: 1486. Published online 2019 Dec 5. doi: 10.3389/fphys.2019.01486. PMID: 31866877; PMCID: PMC6906176. “Why Do Men Accumulate Abdominal Visceral Fat?” Andromeda M. Nauli and Sahar Matin.

joeri-zwart-whatsapp