Ga naar de inhoud

Wat is buikvet?

Buikvet is het weefsel dat zich rond de buikholte en taille bevindt. Meestal is dit onderhuids vet. Het zit tussen en onder de huid, maar boven de spieren. Buikvet bevindt zich direct onder de huid, dus het is heel snel zichtbaar. Daarom hebben mensen met veel buikvet al snel een ingevallen of troebele buik.

Hoe wordt vet opgeslagen in het lichaam?

Vet wordt op twee verschillende manieren in het lichaam opgeslagen. Direct onder de huid wordt veel overtollig vet onder de huid opgeslagen. Meestal bevindt het zich direct onder de huid van de billen, billen, dijen en buik. Dit is het vet dat je ziet. Vet wordt niet alleen onder de huid opgeslagen, maar ook diep in het lichaam. Rond de hart, maag, lever en longen. Dit vet wordt visceraal vet genoemd. Je ziet of voelt het niet, maar het is erg ongezond. Zeker als je teveel hebt. Het kan hart- en vaatziekten veroorzaken.

Hoe raak ik buikvet kwijt?

Helaas kun je niet plaatselijk vet verbranden. Als je je buik wilt aanpakken, moet je dus je hele lichaam aanpakken! Dat doe je door meer te bewegen en door gezonder en minder te eten.

Hieronder worden een paar tips genoemd die je direct zou kunnen gaan gebruiken.

Eet meer vezels

Als je buikvet wilt verbranden, is het belangrijk om meer voedingsvezels te eten. Voedingsvezels kunnen ervoor zorgen dat u een vol gevoel krijgt, waardoor u automatisch een kleine hoeveelheid voedsel kunt eten. Voedingsvezels zorgen er ook voor dat je darmen beter werken. Als je darmen goed functioneren, kun je meer voedingsstoffen uit je voeding halen, waardoor je in totaal minder calorieën nodig hebt. Daardoor eet je minder en neemt je voeding toe. Een zeer prettige manier om overtollig buikvet te verminderen. U vindt veel voedingsvezels in de volgende voedingsmiddelen: noten, zaden, zaden, groenten en fruit.

Eet meer eiwitten

Naast vezels zijn eiwitten ook een belangrijke voedingsstof die je helpt om buikvet kwijt te raken. In je maag en darmstelsel duurt het namelijk best een tijd voordat eiwitten afgebroken worden. Hierdoor geeft je maag minder van het hormoon ghreline af. Ghreline wordt ook wel het hongerhormoon genoemd. Hoe meer ghreline je lichaam aanmaakt, hoe meer honger je hebt. Dus door eiwitten te eten heb je minder (vaak) honger. Je hebt langer een verzadigd gevoel. Hierdoor krijg je dus ook weer minder calorieën binnen zonder dat je daarvoor moeite hoeft te doen. Je vindt veel gezonde eiwitten in: vlees, vis, ei, kip, soja, maar ook weer in noten zaden en pitten.

Doe aan krachttraining

Voor de mensen die graag sporten is krachttraining een hele goede manier om extra buikvet te verbranden. De inspanning die je tijdens te training levert zorgt ervoor dat je extra calorieën verbrandt, maar dat is (in tegenstelling tot cardio) niet het enige voordeel.

Krachttraining zorgt er namelijk ook voor dat de hormoonbalans in je lichaam herstelt. En met een goede hormoonbalans is het veel makkelijker om buikvet te verbranden.

Ook zullen de extra spieren die je kweekt tijdens de krachttraining, je helpen om een hogere ruststofwisseling te krijgen. Zo verbrand je meer calorieën zonder dat je er wat voor hoeft te doen.

Je kunt ook buikvet verbranden zonder aan sport of krachttraining te doen, maar als je het leuk vindt, zal het je zeker helpen!

Eet natuurlijk en onbewerkt

Natuurlijk en onbewerkt eten is misschien wel de belangrijkste tip uit deze hele lijst. Veel producten die we eten komen uit de fabriek.

Deze producten bevatten vaak veel smaakstoffen zoals suiker en zout, en juist weinig voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Zeker als je je buikvet wilt verbranden is het erg belangrijk om natuurlijk en onbewerkt te eten. Suikers en andere smaakstoffen zorgen ervoor dat je makkelijk overeet, en dat je hormonen uit balans raken.

Neem voldoende omega-3 olie

De verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in je lichaam is erg belangrijk voor je gezondheid. De vetzuren horen ongeveer evenveel in je lichaam aanwezig te zijn.Omdat we tegenwoordig veel omega-6 binnen krijgen (veel via plantaardige oliën), en juist weinig omega-3 (vis is bijna de enige goede bron) is deze verhouding bij de meeste mensen uit balans.

Door dagelijks omega 3 capsules te nemen helpt je deze balans te herstellen.

Geen frisdranken en vruchtensappen

Frisdranken en vruchtensappen zitten vol met suiker. Dit maakt deze dranken een echte dikmaker. Zelfs versgeperste sinaasappelsap bevat vaak wel 20 gram suiker per glas.

Als buikvet verbranden belangrijk voor je is, kan je het beste deze dranken niet nemen.

Wat ik zelf altijd een goede vervanger vindt is een karaf met water met wat schijfjes komkommer, gember en takjes munt.

Na 15 minuten zijn de verschillende samen in het water getrokken en zo heb je een heel gezond glas water met een lekkere smaak.

Slaap voldoende & minder stress

Als je ligt te slapen is je lichaam druk bezig om je lichaam “schoon te maken”. Het maakt de nodige hormonen aan, het repareert wondjes, en nog veel meer.

Door je lichaam voldoende slaap te geven help je het om in balans te blijven, en een lichaam dat in balans is verbrandt heel makkelijk overtollig buikvet.

Slaap minimaal 7.30 uur per nacht en probeer niet na 11 uur naar bed te gaan.

Probeer zaken die je veel stress opleveren ook stap voor stap uit je leven te krijgen. Stress kan erg ongezond zijn en is voor veel mensen een reden dat ze te veel buikvet hebben.

Conclusie

Het belangrijkste wat blijkt is dat de leefstijl en gewoonten aanpassen een wereld van verschil kunnen maken. Wil je hier nou meer informatie over schrijf je gratis in voor een mini-course.

https://joerizwart.nl/mini-courses/

joeri-zwart-whatsapp