Sisca Folkertsma

Hoe Sisca Folkertsma, de 17-jarige nummer 10 van SC Heerenveen – vrouwen in 2014/2015, de trainingen heeft ervaren.

Krachttrainingen seizoen 2014-2015 Sisca Folkertsma

Het afgelopen jaar heb ik verscheidene krachttrainingen gehad onder leiding van Joeri. Deze heb ik als zeer prettig ervaren, omdat ik er veel aan gehad heb op het moment dat ik weer op het veld stond.

Ten eerste had ik last van mijn hamstring op het moment dat ik aan de trainingen begon. Na verloop van tijd kreeg ik minder last. Ik kreeg het gevoel dat mijn hamstrings sterker werden evenals mijn andere spieren. Ook heb ik veel armspieren gekweekt die nu goed van pas komen bij optrekken en opdrukken. Dit gaat me nu veel gemakkelijker af dan voorheen.

Ik heb vaak te horen gekregen dat ik het niet van mijn snelheid moet hebben. Door de krachttrainingen voelde ik me op het veld sneller en explosiever na de krachttrainingen in het krachthonk. Na enkele maanden was ik ineen keer wel snel. Ik denk dat dit mede te maken heeft met de krachttrainingen door de oefeningen die ik gedaan heb. Ik merkte dat ik explosiever was, maar ook in duels kon ik me beter doorheen krijgen. Ze konden me niet zomaar meer wegduwen, ik kon dus meer weerstand bieden tegen mijn tegenstanders. Dit was voor mij weer wat anders, omdat ik altijd het kleinste was met niet al teveel body. Ik denk dat deze bijdragen voor mij het meeste naar voren kwamen. Meer fysieke kracht en explosiviteit die ik voorheen miste.

Ook kreeg ik van buitenaf veel opmerkingen dat ik sterker oogde in het veld. Dit heb ik meerdere keren te horen gekregen van oud ploeggenootjes. Twee van deze ploeggenootjes hadden me een tijd niet gezien, waardoor het ze dus erg opviel. Dit vond ik wel leuk om te horen, want voor mezelf viel het natuurlijk niet zo snel op. Mijn teamgenoten van het afgelopen jaar zeiden ook vaak dat ik wel aardig wat spieren kreeg, vooral in mijn bovenarmen. Aan de hand van deze uitspraken gaven de trainingen mij voldoening, omdat het resultaat door veel mensen gezien werd.

Ik vond de trainingen zeer aangenaam, omdat ik me helemaal kapot kon werken. Dit vond ik zeker een pluspunt. Ook de ondersteuning van Joeri tijdens de training deden me goed. Het is toch fijn dat iemand je pusht, waardoor jezelf uiteindelijk meer gaat presteren. Ik haalde op zo’n moment alles eruit wat erin zat. Ik boekte aan de resultaten te zien veel progressie, dat was voor mezelf ook wel fijn om te zien.

De trainingsmethode omschrijf ik als een krachttraining, maar dat op een manier die precies afgestemd is waar aan gewerkt moet worden. Ieder persoon heeft andere dingen die hij of zij moet gaan verbeteren. Dus ik vond het goed dat alles afgestemd werd op de persoon zelf.

Ten slot wil ik Joeri bedanken voor de ontzettend leuke en effectieve trainingen. Ik ga je ontzettend missen, maar ik hoop je nog vaak genoeg tegen te komen. Ik heb het afgelopen jaar echt naar mijn zin gehad.